[natuurkunde] lambda sensor

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 6

[natuurkunde] lambda sensor

De Lambda sensor

Het signaal wordt elektrisch gevormd. De temperatuur van de lambdasensor moet minstens 200 graden bedragen om goed te kunnen functioneren. Deze verwarming wordt bereikt door de uitlaatgassen zelf of door een elektrisch verwarmingselement dat in deze sensor is ingebracht. De sensor bestaat uit ceramisch materiaal, sirconiumdioxide. De sensor is hol en door kleine openingen naar buiten kan er lucht, dus ook zuurstof, in dit holle deel van de sensor binnendringen. Uitwendig, in het uitlaatgedeelte, kunnen we te maken hebben met rijke (veel koolmono-oxide en geen zuurstof) of arme (weinig CO wel O2) uitlaatgassen. Deze sensor geeft bij een rijk mengsel een spanning van 0,8 volt af als gevolg van een zuurstofconcentratieverschil binnen deze sensor en de uitlaatzijde ervan. De sensor geeft bij een arm mengsel een spanning van 0,1 volt af bij geen zuurstofconcentratieverschil.

Ontwerp een opampschakeling die het sensorsignaal versterkt voordat het naar de AD-converter van het MMS gaat. Omdat het een belangrijk signaal is willen we een zo nauwkeurig mogelijk signaal binnenhalen. Het bereik van de AD is van 0 tot 5V. We gaan dit bereik helemaal benutten door eerst xVolt van het lambda signaal af te trekken (een offset) en dan y keer te versterken ( een gain)

a. Bereken x en y

b. We willen dat de ADconverter bij een hoge meetwaarde de benzine toevoer juist vergroot.

Beredeneer of we een inverterende of juist een niet-inverterende opamp versterker nodig hebben.

kan iemand mij helpen

Gebruikersavatar
Berichten: 7.224

Re: [natuurkunde] lambda sensor

Kom zelf eerst eens met een voorstel van wat jij denkt. Het is hier geen huiswerkmachine.
If I have seen further it is by standing on the shoulders of giants.-- Isaac Newton

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.268

Re: [natuurkunde] lambda sensor

En niet te ingewikkeld gaan zitten denken. Zoals het hier staat lijkt het VEEEEEL ingewikkelder dan het is.

teken eens een kladgrafiekje met op de verticale as een spanning van 0-5 V, en op de horizontale as een zuurstofconcentratieverschil. Teken daar dan in het signaal van je sensor, en het gewenste signaal van je versterkeruitgang. Je ziet dan waarschijnlijk in één oogopslag wat wordt bedoeld met:
Omdat het een belangrijk signaal is willen we een zo nauwkeurig mogelijk signaal binnenhalen. Het bereik van de AD is van 0 tot 5V. We gaan dit bereik helemaal benutten door eerst x Volt van het lambda signaal af te trekken (een offset) en dan y keer te versterken ( een gain)  

a. Bereken x en y
en verwar x en y hier niet met de x en y-as van je grafiek, het zijn gewoon onbekenden die ook met bijv. p en r zouden kunnen worden weergegeven.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Reageer