Springen naar inhoud

Vragen over yoghurt bereiding


  • Log in om te kunnen reageren

#1

sjuhmeen

    sjuhmeen


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 09 april 2006 - 19:42

Beste mensen,

Ik ben momenteel met een opdracht voor school bezig wat gaat over productie van diverse producten als: bier, yoghurt en kaas

Hiervoor moet ik diverse vragen beanwoorden en ik hoop dat jullie mij daarbij kunnen helpen:

*Wat voor invloed heeft ziekte op de melk van koe als hij ziek is

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

JoostVerhoeven

    JoostVerhoeven


  • >25 berichten
  • 27 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 10 april 2006 - 17:11

Of er directe gevolgen zijn van ziekte op de kwaliteit en of samenstelling van de melk door ziekte bij een koe weet ik niet.

Echter als de koe bij ziekte antimicrobiŽle middelen krijgt toegedient door een boer of veearts, kunnen deze middelen ook weer in de melk terrecht komen.

Als er met deze melk daarna getracht wordt levensmiddelen te maken door middel van bacterie culturen geeft dit natuurlijk problemen. De start cultuur van yoghurt kan dan bijvoorbeeld geremd worden door de nog aanwezige anti microbiŽle middelen.

#3

sjuhmeen

    sjuhmeen


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 10 april 2006 - 17:14

Maar is het ook dan mogelijk dat pathogene bacterien in de melk komen en daarmee voedselvergifting/bederf veroorzaken?

#4

Mrtn

    Mrtn


  • >1k berichten
  • 4220 berichten
  • VIP

Geplaatst op 10 april 2006 - 20:47

*Wat voor invloed heeft ziekte op de melk van koe als hij ziek is

Wat is je definitie van ziekte?
Als de koe bijvoorbeeld een ontsteking aan de uier heeft, lijkt het me niet fris om de melk van deze koe te drinken. Een kwaaltje aan het tipje van de staart daarentegen..
Kan je wat specifieker zijn?
Of course, the theory of relativity only works if you're going west.
-Calvin-

#5

Lightblue

    Lightblue


  • 0 - 25 berichten
  • 12 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 22 april 2006 - 09:21

Ja, bacterien kunnen ook van de koe in de melk terecht komen. Het betreft hier vaak bacterien die een uierontsteking hebben veroorzaakt (staphylococcus aureus, streptococcen, E.coli...), maar in principe kunnen ook allerlei andere bacterien in de melk worden uitgescheiden. Verder kan ook bijvoorbeeld Listeria in de melk terecht komen. Deze bacterie is schadelijk voor ongeboren kinderen, dit is ook de reden dat zwangere vrouwen geen rauwmelkse kazen mogen eten.
Van de melk van koeien wordt het celgetal bepaald, wat een maat is voor het aantal afweercellen in de melk. Deze cellen komen altijd wel in enige mate in de melk voor omdat de uier altijd een afweer heeft omdat het in contact staat met de buitenwereld. Dit kan in principe geen kwaad, al wordt melk met een te hoog celgetal afgekeurd, omdat het een aanwijzing is dat de koeien niet gezond zijn. Verder wordt ook het kiemgetal bepaald, d.w.z. het aantal bacterien. Melk is natuurlijk nooit helemaal steriel, maar het kiemgetal moet ook beperkt blijven.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures