Willy Witsel schreef:Hallo allemaal ik kwam deze discussie toevallig tegen via google
Ik heb onlangs mijn artikel over melk op basis van 106 wetenschappelijke studies herschreven. misschien vinden jullie het leuk om daar eens naar te kijken
http://voeding.pilliewillie.nl/voeding-wat...s-mee/melk1.php
Groet
willy
Goed dat je je stuk hebt herschreven want daarmee maak je aannemelijk dat je je mening aanpast naarmate er nieuwe onderzoeken uitkomen.
Wel heb ik een paar opmerkingen:
Melk & botbreuken
Je begint je stuk met de opmerking dat een onderzoek onder 121.000 verpleegsters liet zien dat de vrouwen met de hoogst melkconsumptie een 45% hogere kans hadden op een gebroken heup.
Daar zitten echter een paar nuances aan. Zowel het risico (RR = 1.45; 95% CI = 0.87-2.43), als de trend (P = 0.22) was niet significant. Wetenschappers spreken dat niet over een verhoogd risico. Verder kregen in verhouding zeer weinig vrouwen in dit onderzoek een heupfractuur (133 in totaal). Ook valt op dat vrouwen met een hoge melkconsumptie tijdens de jeugd een niet-significant verlaagd risico hadden op een heupfractuur (RR = 0.53; 95% CI = 0.25-1.16). Het risico voor vrouwen met een hoge consumptie tijdens de jeugd + als volwassene lag dan ook wat lager (RR = 0.88; 95% CI = 0.58-1.36).
Melk & hart- en vaatziekten
Je suggereert dat hoge inname van melk de kans op hart- en vaatziekten zou kunnen verhogen doordat een hoge inname van calcium het risico op aderverkalking verhoogt. Hierbij ga je 2 stappen van de essentie afstaan:
-Je kijkt niet naar studies over het effect van melk, maar naar studies over calcium.
-Je kijkt niet naar studies over hart- en vaatziekten, maar naar het effect op aderverkalking. Er zijn zeer veel variabelen die een mogelijke invloed kunnen hebben op hart- en vaatziekten behalve aderverkaling. Zoals ontstekingsmechanismen, cholesterol, bloeddruk, en mogelijk zelfs een aantal onbekende mechanismen. Een effect op aderverkalking kun je dus niet zomaar vertalen naar een effect op hart- en vaatziekten.
Zelf heb ik een literatuuroverzicht geschreven over zuivel en melk in directe relatie tot hart- en vaatziekten. Hierin heb ik geen negatief effect kunnen vinden door hoge consumptie van melk. Tevens valt op dat er redelijk-consistente beschermende effecten zijn gevonden van melk tegen beroerten in Aziatische populaties. Dit maakt niet aannemelijk dat "lactose intolerantie" betekent dat de gezondheid negatief wordt beïnvloed bij consumptie van lactose:
(Vetten uit) zuivel, melk, of kaas in relatie tot hart- en vaatziekten. Huidige kennis volstaat niet om wetenschappelijk onderbouwde adviezen hierover te geven.
Zondag, 11 juli 2010. | Lees verder...
Het Voedingscentrum raadt het gebruik aan van magere zuivelproducten omdat volle zuivelproducten de kans op hart- en vaatziekten zouden verhogen. Wat hierbij opvalt is dat het Voedingscentum bij de onderbouwing voor deze stelling al het wetenschappelijke bewijs over de relatie tussen zuivelproducten en hart-en vaatziekten volkomen negeert.
Twee van de drie meest recente literatuuroverzichten over de relatie tussen zuivel en/of melk, en hartziekten concluderen dat er geen bewijs is voor een relatie. De derde stelt na een "meta-analyse" dat hoge consumptie van zuivel en melk de kans op hartziekten verlaagt. Feit is echter dat een verhoogd risico tussen zuivel en hartziekten is gevonden in 4 studies, en dat alle 4 die studies niet meegenomen zijn in de meta-analyse.
Indien je al het relevante wetenschappelijke bewijs over de relatie tussen zuivel en hart- en vaatziekten bekijkt, zie je dat er inconsistente aanwijzingen zijn dat consumptie van zuivelproducten de kans op hart- en vaatziekten zou beïnvloeden: Effecten verschillen tussen de verschillende zuivelproducten, en verschillen tussen Aziatische en Westerse populaties. Tevens zijn er geen consistente verschillen tussen magere- en volle zuivelproducten, melk, en kaas. Met de huidige kennis is de aanbeveling om te kiezen voor magere zuivelproducten niet gerechtvaardigd met het oog op effecten op hart- en vaatziekten.
Opzet onderzoek: Literatuuroverzicht van prospectief onderzoek.
Bron: Hoenselaar R. Zuivel, melk & hart- en vaatziekten. Voedingengezondheid.com. 11 juli 2010.
http://voedingengezondheid.com/zuivel-melk-hartziekten.html
Melk en kanker
Je stelt dat melk het risico op eierstokkanker verhoogt en verwijst hierbij naar een 4-tal studies. Maar je hebt het belangrijkste artikel over het hoofd gezien: Een gepoelde analyse van 12 studies (waaronder de studies uit jouw referenties) met 553.217 vrouwen heeft deze relatie ook onderzocht. Inderdaad kwam daaruit dat hoge inname van lactose de kans op eierstokkanker zou verhogen, maar dit effect werd vooral veroorzaakt door harde kaassoorten. Er waren geen effecten van totale melk (RR = 1.09; 95% CI = 0.87-1.36), volle melk (RR = 0.95; 95% CI = 0.73-1.24) of magere/halfvolle melk (RR = 1.07; 95% CI = 0.93-1.23).
Bron: Genkinger JM. Dairy products and ovarian cancer: a pooled analysis of 12 cohort studies. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2006 Feb;15(2):364-72. Link:
http://cebp.aacrjournals.org/content/15/2/364.long
Verder wil een effect op één soort kanker niet zeggen dat de kans op kanker in zijn totaliteit (alle verschillende typen gecombineerd) wordt beïnvloed. Ik heb ook een literatuuroverzicht geschreven over de relatie tussen zuivel, melk, en kanker. Dit is overigens het eerste literatuuroverzicht over de relatie met "total cancer":
BACKGROUND: Milk/dairy consumption has been linked to a decreased risk of colon cancer (Huncharek M 2009). But lactose has been linked to an increased risk of ovarian cancer (Genkinger JM 2006), and dairy/milk has been inconsistently linked to an increased risk of prostate cancer (Huncharek M 2008; Qin LQ 2007). This raises questions about the relation with total cancer. Until now, no systematic review looked at the association with total cancer.
OBJECTIVES:
To review all prospective studies which published information about total dairy, milk, and other dairy products in relationship with total cancer risk and mortality/survival.
To define the amount of consumption found to be related with possible effects on total cancer.
To define possible effect modification by confounders.
DATA SOURCE: The Pubmed database was searched (No start date - May 25th, 2010) for relevant articles using the keywords "butter, cheese, cream, dairy, dietary calcium, dietary fat, lactose, margarine, milk, saturated fat, or yoghurt" combined with "prospective, cohort, follow-up, or longitudinal". The exact search term is described Here.
Prospective studies published in the English language were included. Reference lists were searched for additional articles.
RESULTS: 16 articles were found which provided information about 14 different cohorts. Of these, 0 articles were excluded.
Results are described when any evidence for an association - as defined in the Methods - was found. In addition, data about total dairy & milk is described.
Total disease risk.
-Data about total dairy was provided by 5 cohorts, including 61,695 cases. No evidence was found for an association.
-Data about milk was provided by 3 cohorts, including 4,146 cases. No evidence was found for an association.
Mortality risk.
-Data about total dairy was provided by 3 cohorts, including 15,300 cases. No evidence was found for an association.
-Data about milk was provided by 6 cohorts, including 21,331 cases. No evidence was found for an association.
CONCLUSION: No evidence was found for an association between either total dairy consumption, or any specific dairy item (including milk, cheese, yoghurt, [ice] cream, butter, and margarine) and total cancer risk or total cancer mortality. The evidence did not change when cancer risk and cancer mortality were considered one end point.
Also, no evidence was found for effect modification (e.g., by dairy fat), or for a different effect between butter and margarine.
LIMITATIONS: The total amount of cohorts that provided information about the associations examined, was fairly small. Data about total dairy came from US/European cohorts only, while data about milk and yoghurt came from predominantly Japanese cohorts. Still, a fairly consistent lack of an association was found.
Bron: Hoenselaar R. Dairy, milk & total cancer. Canceranddiet.nl. 15 juli 2010.
http://canceranddiet.nl/total_cancer/dairy.html
Wel een interessante site heb je overigens en je hebt er blijkbaar veel tijd in gestoken.