[Scheikunde] Potentiaalverschuiving

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 21

[Scheikunde] Potentiaalverschuiving

Aan een waterstofelektrode stelt zich het volgende evenwicht in:

H2 (g) + H2O (l) <--> 2 H3O+ (aq) + 2 e

Als de H2-druk = 1 atm. en de [H3O+] = 1 mol/L dan is de potentiaal 0. Als je de oplossing verdunt, verandert de potentiaal dan? en hoe?

Berichten: 1.379

Re: [Scheikunde] Potentiaalverschuiving

Wat je hierboven beschrijft is de standaard waterstofelectrode die per definitie bij iedere temperatuur de potentiaal nul heeft.

De invloed van de concentratie van de H3O+ ionen op de potentiaal wordt beschreven door de ( logarithmische) wet van Nernst. Dit is een thermodynamische formule die in elk goed scheikundeboek gegeven wordt en ook bij "ëlectrochemie" bij Wikipedia te vinden is. Als je de concentratie van de waterstofionen verlaagt met een factor tien dan daalt de potentiaal met 2.30 maal RT/F volt.. Dat is ongeveel 0.058 Volt bij 25 graden Celcius. Dit wordt allemaal veel duidelijker als je de wet van Nernst bestudeert.

Experimenteel is deze standaard waterstofelectrode nogal lastig. Hij wordt daarom alleen maar gebruikt om een referentie-electrode te ijken. Die werkt via een zoutgrens en is daardoor in elke waterige oplossing te gebruiken. hzeil
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website

Reageer