[Fysica] Geluidssignaal / akoestiek

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 10

[Fysica] Geluidssignaal / akoestiek

1.Onder welke vorm wordt het geluidssignaal op een cd genoteerd?

2. Maak een schets van een goede, respectievelijk een slechte opstelling van boxen in een kamer. (geen tekening, situatie schetsen)

3. Waarom zijn vooral lage tone hinderlijk als er sprake is van nagalm?

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.270

Re: [Fysica] Geluidssignaal / akoestiek

1)

google : cd signaal

http://www.natuurkunde.nl/artikelen/view.d...upportId=673959

google afbeeldingen zoeken: cd signal surface

http://www.visualsunlimited.com/browse/vu2...5/vu285873.html

Afbeelding

2) vraag maar aan hifi-freaks. Bij mij staan ze een meter of drie uit elkaar en een beetje naar het midden van de kamer gericht. En zo geniet ik fantastisch van alle effecten in Pink Floyd's "Dark side of the Moon".

3) ik denk dat de vraag niet lekker geformuleerd is. Nagalm is meestal hinderlijk, lage of hoge tonen. Had hier niet iets moeten staan als: "waarom heb je meestal meer nagalm bij lage tonen dan bij hoge tonen?" ??

Hoge tonen hebben een hoge frequentie. Dat betekent dat luchtdeeltjes heel snel heen en weer moeten trillen. Bij die hogere snelheden ontstaat een veel hogere wrijvingskracht tussen de luchtmoleculen onderling, waardoor snel veel energie verloren gaat. Een geluidsgolf met een lage frequentie doet er dus langer over om uit te doven en kan in een ruimte vaker op en neer kaatsen tussen muren bijvoorbeeld. Daarbij passeert die golf dus vaker je oor dan een geluidsgolf met hoge frequentie, en duurt het dus langer totdat de toon uit de ruimte verdwijnt.

Ga maar eens op een flinke afstand van een fanfare staan die op je afkomt. De bassen hoor je het eerst, en niet omdat die het sterkst waren, maar omdat ze langer sterk blijven. Pas veel later ook de hogere tonen.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Reageer