Springen naar inhoud

De geur van keukenzout


  • Log in om te kunnen reageren

#1

majstro

    majstro


  • >100 berichten
  • 131 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 mei 2006 - 19:46

Als ik mijn neus vlak boven een hoeveelheid keuzenzout houd, ruik ik duidelijk een karakteristieke lucht. Maar hoe kan dat? Natriumchloride is immers een ionverbinding, dus mag je niet verwachten dat er NaCl-moleculen rondzweven die je kan ruiken. Of is het misschien iets anders (een anti-klonteringsmiddel wellicht) dat ik ruik?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Wouter_Masselink

    Wouter_Masselink


  • >5k berichten
  • 8246 berichten
  • VIP

Geplaatst op 02 mei 2006 - 20:00

Keukenzout is nooit helemaal vochtvrij. Er zal altijd een klein gedeelte zich in ion vorm verkeren.
"Meep meep meep." Beaker

#3

hzeil

    hzeil


  • >1k berichten
  • 1379 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 mei 2006 - 22:28

Keukenzout bevindt zich altijd in de ionvorm. Zowel in oplossing als in de vaste fase.
Bij gewone temperatuur is NaCl nauwelijks of niet vluchtig. Je kunt het niet ruiken.
Toch ruik je wel wat bij een sterke zeewind aan het strand en dat noemt men een zeelucht. Na enige tijd krijg je zelfs een zoutsmakende huid. Dat komt door de vorming van een aerosol, bestaande uit zoutwaterdruppeltjes, die door de wind worden meegevoerd en die je eventueel ook kunt ruiken. Je ruikt dan geen gas maar vloeistofdeeltjes. hzeil
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures