De geur van keukenzout

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 131

De geur van keukenzout

Als ik mijn neus vlak boven een hoeveelheid keuzenzout houd, ruik ik duidelijk een karakteristieke lucht. Maar hoe kan dat? Natriumchloride is immers een ionverbinding, dus mag je niet verwachten dat er NaCl-moleculen rondzweven die je kan ruiken. Of is het misschien iets anders (een anti-klonteringsmiddel wellicht) dat ik ruik?

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: De geur van keukenzout

Keukenzout is nooit helemaal vochtvrij. Er zal altijd een klein gedeelte zich in ion vorm verkeren.
"Meep meep meep." Beaker

Berichten: 1.379

Re: De geur van keukenzout

Keukenzout bevindt zich altijd in de ionvorm. Zowel in oplossing als in de vaste fase.

Bij gewone temperatuur is NaCl nauwelijks of niet vluchtig. Je kunt het niet ruiken.

Toch ruik je wel wat bij een sterke zeewind aan het strand en dat noemt men een zeelucht. Na enige tijd krijg je zelfs een zoutsmakende huid. Dat komt door de vorming van een aerosol, bestaande uit zoutwaterdruppeltjes, die door de wind worden meegevoerd en die je eventueel ook kunt ruiken. Je ruikt dan geen gas maar vloeistofdeeltjes. hzeil
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website

Reageer