De geur van keukenzout
Moderator: ArcherBarry
Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
-
- Berichten: 131
De geur van keukenzout
Als ik mijn neus vlak boven een hoeveelheid keuzenzout houd, ruik ik duidelijk een karakteristieke lucht. Maar hoe kan dat? Natriumchloride is immers een ionverbinding, dus mag je niet verwachten dat er NaCl-moleculen rondzweven die je kan ruiken. Of is het misschien iets anders (een anti-klonteringsmiddel wellicht) dat ik ruik?
- Berichten: 8.557
Re: De geur van keukenzout
Keukenzout is nooit helemaal vochtvrij. Er zal altijd een klein gedeelte zich in ion vorm verkeren.
"Meep meep meep." Beaker
-
- Berichten: 1.379
Re: De geur van keukenzout
Keukenzout bevindt zich altijd in de ionvorm. Zowel in oplossing als in de vaste fase.
Bij gewone temperatuur is NaCl nauwelijks of niet vluchtig. Je kunt het niet ruiken.
Toch ruik je wel wat bij een sterke zeewind aan het strand en dat noemt men een zeelucht. Na enige tijd krijg je zelfs een zoutsmakende huid. Dat komt door de vorming van een aerosol, bestaande uit zoutwaterdruppeltjes, die door de wind worden meegevoerd en die je eventueel ook kunt ruiken. Je ruikt dan geen gas maar vloeistofdeeltjes. hzeil
Bij gewone temperatuur is NaCl nauwelijks of niet vluchtig. Je kunt het niet ruiken.
Toch ruik je wel wat bij een sterke zeewind aan het strand en dat noemt men een zeelucht. Na enige tijd krijg je zelfs een zoutsmakende huid. Dat komt door de vorming van een aerosol, bestaande uit zoutwaterdruppeltjes, die door de wind worden meegevoerd en die je eventueel ook kunt ruiken. Je ruikt dan geen gas maar vloeistofdeeltjes. hzeil
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website