rectificatie/stripping?

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 25

rectificatie/stripping?

hulp gevraagd aan iedereen die wat meer afweet van industriële chemie dan ikzelf:

een kolom met een rectificeer- en een stripping-sectie:

bedoelt men met de rectificeer-sectie (deze boven de feed/toevoer) gewoon dat deel van de kolom waar gefractioneerde destillatie plaatsvindt?

maar wat is dan de rol van de stripping sectie (onder de feed)? die staat in voor het 'zakken' van de hoogkokende componenten zodat men meer naar beneden toe componenten vindt met toenemend kookpunt?

Berichten: 84

Re: rectificatie/stripping?

smurfin schreef:hulp gevraagd aan iedereen die wat meer afweet van industriële chemie dan ikzelf:

een kolom met een rectificeer- en een stripping-sectie:  

bedoelt men met de rectificeer-sectie (deze boven de feed/toevoer) gewoon dat deel van de kolom waar gefractioneerde destillatie plaatsvindt?

maar wat is dan de rol van de stripping sectie (onder de feed)? die staat in voor het 'zakken' van de hoogkokende componenten zodat men meer naar beneden toe componenten vindt met toenemend kookpunt?
In principe heeft er in beide delen rectificatie (gefractioneeerde destillatie) plaats.

Je feed bestaat uit een deel vloeistof en een deel gas (damp). Damp zal in de kolom opstijgen (in het rectificeer deel) en zal door de reflux (interne en extrene reflux) uitgewassen worden.

Het vloeistof deel zal in je kolom zakken en hierbij de opstijgende damp van de bodem van je kolom uitwassen. De damp die opstijgt vanuit de bodem van je kolom wordt daar door je reboiler verdampt.

Afhankelijk van de samenstelling van je feed zal je een grote rectificeer deel (en dus een kleinere stripper) dan wel een groter stripperdeel (en dan een kleiner rectificeer deel) hebben.

Groeten

Techneut

Reageer