[fysica] Golven

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 49

[fysica] Golven

Het principe van huygens zegt dat elk punt dat door een golf bereikt wordt zich gedraagt als een nieuwe trillingsbron die op dat ogenblik golven begint uit te sturen.Hoe wordt dan verklaard dat er cirkelvormige golven ontstaan als je een steen in het water gooit?

Gebruikersavatar
Berichten: 175

Re: [fysica] Golven

Uhm, vrij logisch?

Die steen kun je zien als één trillingspunt welke dus oppervlakte (cirkel) golven uitzendt.
TU/e Werktuigbouwkunde

Berichten: 49

Re: [fysica] Golven

hoe oppervlakte? kun je me da eens goed uitleggen want ik snap niet veel van die golven

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.271

Re: [fysica] Golven

Hoe wordt dan verklaard dat er cirkelvormige golven ontstaan als je een steen in het water gooit?
PCB schreef:Uhm, vrij logisch?

Die steen kun je zien als één trillingspunt welke dus oppervlakte (cirkel) golven uitzendt.
Zo logisch is dat niet, want elk punt van zo'n golfcirkel zou rondom zich weer nieuwe golfcirkels moeten krijgen, en die zie je niet.

Wat er gebeurt is dat al die nieuwe golfjes met elkaar interfereren, moeilijk woord voor elkaar versterken of juist uitdoven. Het netto-resultaat van al die "nieuwe" golfbronnetjes is hetgeen je ziet, dat wil zeggen één stelsel van concentrische golfcirkels. De wiskundige verklaring hiervoor laat ik met plezier aan anderen over. :roll:

Dat Huygens gelijk heeft kun je wel zien als je obstakels in het golfpad plaatst, bijvoorbeeld een muur met een gat erin. Dan zie je dat dat éne punt (dat gat in die muur) inderdaad als afzonderlijke "golfbron" fungeert, die zelf dus ook wer een cirkelvormig patroon laat zien.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Berichten: 49

Re: [fysica] Golven

ok bedankt allemaal

Berichten: 294

Re: [fysica] Golven

teken eens een cirkelboog en dan met de passer op constante straal teken je andere cirkelbogen (stuk of tien) met een middelpunt op die oorspronkelijke cirkelboog. Als je er genoeg tekent kan je zien dat je opnieuw een grote cirkelboog kan trekken met middelpunt het eerste middelpunt en als straal de eerste straal plus de tweede straal (dus van die 10). Op die manier ontstaat het nieuwe golffront. Eigenlijk moet ge vanuit ELK punt doen van de cirkelboog, maar das natuurlijk onbegonnen werk... tis visueel natuurlijk, niet écht een verklaring, maar de verklaring zit em dan zoals een van de vorige posters zei: interferrentie...

Berichten: 4.546

Re: [fysica] Golven

even heel plastisch: die golven zijn zeg maar de beweging van de moleculen die mekaar aantikken (o.a geluidsgolven). ergens worden ze in beweging gebracht en dan krijg je een domino-effect, de ene tikt de ander aan totdat ze de kracht hebben verloren, eigenlijk best simpel te begrijpen :roll:
'The universe has a way of not caring about what you believe.'



- Robert Heinlein -

Berichten: 49

Re: [fysica] Golven

bedankt voor de uitleg :roll:

Gebruikersavatar
Berichten: 2.242

Re: [fysica] Golven

even heel plastisch: die golven zijn zeg maar de beweging van de moleculen die mekaar aantikken (o.a geluidsgolven). ergens worden ze in beweging gebracht en dan krijg je een domino-effect, de ene tikt de ander aan totdat ze de kracht hebben verloren, eigenlijk best simpel te begrijpen :)
Dat heeft er weinig of niets mee te maken. Dit verklaart niet waarom je van die mooie concentrische cirkels ziet als je een steen in het water gooit. Dit plaatje van wikipedia legt het beter uit:

Afbeelding

Alles tussen de golffronten heft elkaar op en het nieuwe golffront bestaan weer uit oneindig veel nieuwe puntbronnen, daar gebeurt weer hetzelfde.

Reageer