Springen naar inhoud

co2 en aspartaamgehalte in cola


  • Log in om te kunnen reageren

#1

lotte_hartjes

    lotte_hartjes


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 18 september 2004 - 17:16

ik doe een po over de verschillen tussen cola en cola-light
hierbij willen we het co2 gehalte onderzoeken
maar dan zou je de cola met een stof moeten laten reageren waarmee het bijv. een neerslag vormt (dat is toch zo met kalkwater, alleen weet ik niet of dat zo'n handige stof is)
het probleem is ook dat de co2 als h2co3 in de cola zit en dit een onstabiele stof is en als je de fles cola open draait veel vanhet h2co3 als is gereageerd tot co2 en h2o en dat dan de h2o ontsnapt
weet iemand een oplossing voor dit probleem

ook wilde ik vragen of het onderzoeken van het aspartaamgehalte in cola-light alleen mogelijk is met de ingewikkelde DLC en volgens mij kunnen we dat niet op school
of is er nog een andere manier die we wel gewoon op school zouden kunnen doen??

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2


  • Gast

Geplaatst op 18 september 2004 - 19:11

ik doe een po over de verschillen tussen cola en cola-light
hierbij willen we het co2 gehalte onderzoeken
maar dan zou je de cola met een stof moeten laten reageren waarmee het bijv. een neerslag vormt (dat is toch zo met kalkwater, alleen weet ik niet of dat zo'n handige stof is)
het probleem is ook dat de co2 als h2co3 in de cola zit en dit een onstabiele stof is en als je de fles cola open draait veel vanhet h2co3 als is gereageerd tot co2 en h2o en dat dan de h2o ontsnapt
weet iemand een oplossing voor dit probleem

ook wilde ik vragen of het onderzoeken van het aspartaamgehalte  in cola-light alleen mogelijk is met de ingewikkelde DLC en volgens mij kunnen we dat niet op school
of is er nog een andere manier die we wel gewoon op school zouden kunnen doen??


Het bepalen van CO2 is mogelijk met calciumchloride,
voeg een bekende hoeveelheid calciumchloride toe.
meng goed en verwarm tot ca 90 gr C.
Laat het geheel afkoelen en filtreer het ontstane calciumcarbonaat af.
vervolgens de overmaat calcium titreren met natrium-edta

het probleem van het vrijkomen van de CO2 is mogelijk door de cola te koelen tot ca 0 gr C

Bepaling van aspartaam is mogelijk door te titreren met perchloorzuur in azijnzuur milieu.

#3

smoking volcano

    smoking volcano


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 21 oktober 2004 - 15:23

de analyse van kunstmatige suikers (aspartaam en sacharine) staat normaal gezien aangegeven op de fles, dit zal je al een controlewaarde geven

#4

JanMeut

    JanMeut


  • >1k berichten
  • 2116 berichten
  • VIP

Geplaatst op 22 oktober 2004 - 08:39

Lijkt me een huiswerkvraag, dus verplaats ik het naar het huiswerkforum.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures