[ANW] Signalen uit de ruimte

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 3

[ANW] Signalen uit de ruimte

Welke signalen /Wat voor signalen uit de ruimte bereiken de aarde?

Graag een zo volledig mogelijk lijstje.

Alvast bedankt :roll:

Gebruikersavatar
Berichten: 4.161

Re: [ANW] Signalen uit de ruimte

opmerkingen als: 'graag een zo volledig mogelijk lijstje' komt nogal lui over. :roll:

Anyhow, wat bedoel je precies. Alle electromagnetische stralen bereiken de aarde, en UV wordt gedeeltelijk tegen gehouden door de ozonlaag. Als er wolken zijn wordt zichtbaar licht tegen gehouden.

Maar ik zou zeggen:

Gamma - Rontgen - UV - zichtbaar - IR - radiostraling. Zoek je zoiets?
De tekst in het hierboven geschreven stukje kan fouten bevatten in: argumentatie, grammatica, spelling, stijl, biologische of scheikundige of natuurkundige of wiskundige feiten kennis. Hiervoor bied StrangeQuark bij voorbaat zijn excuses aan.

Berichten: 3

Re: [ANW] Signalen uit de ruimte

Nou, ik moet samen met een medeleerling een presentatie voor ANW houden over het onderwerp Signalen uit de ruimte (we moesten uit een lijstje met onderwerpen kiezen).

We hebben het volgende als hoofd- en deelvragen gekozen:

Hoofdvraag: Wat voor signalen komen er uit de ruimte?

Deelvragen: 1-In wat voor een vorm komen er signalen uit de ruimte?

2-Hoe worden signalen uit de ruimte ‘opgevangen’?

3-Kan de mensheid iets leren van deze signalen?

4-Komen er signalen of berichten van buitenaardse wezens aan op aarde?

Dit is wat we al hadden bedacht:

1-Dit is dus wat ik hier vroeg.

2-Satellieten/schotels/LOFAR ?

3-informatie over de big bang, inzicht over het functioneren van het Heelal,

spectrum-analyse. Waaruit planeten, sterren bestaan.

4-SETI (search for extra terrestrial intelligence), nog geen signalen gevonden?

Maar ik zou zeggen:

Gamma - Rontgen - UV - zichtbaar - IR - radiostraling.


Komt er ook geluid aan op aarde? Wat voor deeltjes / antideeltjes/materie (?) komen er op de aarde aan? Komt er nog straling van de Big Bang/ oerknal aan?

We moeten de presentatie volgende week dinsdag houden, en hebben een beetje moeite met het vinden van informatie. Dus heb ik me hier ingeschreven om informatie te vragen. Misschien weet iemand nog internetsites waar ik informatie hierover kan vinden? Of misschien suggesties ter verbetering van de hoofd- en deelvragen?

Wederom alvast bedankt voor de hulp :roll:

Gebruikersavatar
Berichten: 4.161

Re: [ANW] Signalen uit de ruimte

Het ding waar ik een beetje over val is signalen. Het komt nameelijk nogal intelligent over. Je kan het misschien beter over golven of straling hebben, je hebt technisch trouwens absoluut gelijk, dat de natuurkundige definitie van signalen is: alles wat je met een meetinstrument kan aan tonen. Het probleem is dat men het toch niet over signalen heeft als het aankomt op deeltjes, daarom noemde ik die ook niet.

Dingen die ook nog aankomen op aarde. Zwaartekracht golven (van bv een pulsar), ontelbare hoeveelheden neutrino's (ook erg boeiend.) Geluid komt niet aan op aarde omdat het een vacuum is in de ruimte, dus daar kan geen geluid worden gedragen. Alpha en Beta straling zullen denk ik voornamelijk tegen gehouden worden door de dampkring, maar ook die zullen ongetwijfeld door ons universum heen vliegen.

Je zult toch misschien het beter kunnen hebben over dingen die tot de aarde komen, want wil je bijvoorbeeld kometen ed. nog behandelen, dat zijn ook dingen die aankomen op aarde maar toch echt niet onder de signalen vallen.

Je kan denk ik heel veel leuks vinden op de wikipedia:

http://en.wikipedia.org/wiki/LOFAR

http://en.wikipedia.org/wiki/SETI

http://en.wikipedia.org/wiki/Electromagnetic_waves (wat ingewikkeld maar hier vind je wel meer dan genoeg over alle soorten lichtgolven, inclusief plaatjes ed.)

http://en.wikipedia.org/wiki/Gravitational_radiation

http://lisa.jpl.nasa.gov/ (Erg gaaf over gravitatie golven die algemene relativiteit aantonen)

En ik denk dat jij deze: http://en.wikipedia.org/wiki/Cosmic_ray ook heel erg nuttig gaat vinden.

Zoals je ziet is er veel te vinden, ook op gewoon google. Ik raad je alleen deze sites aan omdat de wikipedia redelijk betrouwbaar is. Verder is er op google echt wel veel over te vinden, ik denk dat jouw probleem is dat je je vragen niet specifiek genoeg gesteld hebt en dat het daardoor lastig is om te vinden wat je zoekt.
De tekst in het hierboven geschreven stukje kan fouten bevatten in: argumentatie, grammatica, spelling, stijl, biologische of scheikundige of natuurkundige of wiskundige feiten kennis. Hiervoor bied StrangeQuark bij voorbaat zijn excuses aan.

Reageer