[scheikunde] stereogeen centrum

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 8

[scheikunde] stereogeen centrum

Tenormine is een drug gebruikt bij de behandeling van een hoge bloeddruk, angina en hart rythme stoornissen. Welke functionele groepen herken je; verklaar welk van de twee N-groepen de meest basische is. Beschikt dit molecule over een stereogeen centrum? Zoja, maak een Fisher projectie en bepaal of het om de R of S configuratie gaat (5 punten)





Afbeelding

ik weet niet of er een stereogeen centrum aanwezig is, en zo ja waar is het dan? weet er ook iemand hoe je kan weten welke van de twee N-groepen de meest basische is?

alvast bedankt

x

Berichten: 186

Re: [scheikunde] stereogeen centrum

Als men in de structuurformule duidelijk laat zien dat de ene groep "achter" het blad zit , en de andere "ervoor" dan wijst dit meestal om chiraal centrum (zoals aangegeven op onderstaande figuur)

http://homepage.ntlworld.com/bhandari/Impe...olol/chiral.jpg

In volgende figuren zijn de R en S duidelijk weergegeven zodat je kan afleiden welke overeenkomt met de jouwe .

http://homepage.ntlworld.com/bhandari/Impe...%2Batenolol.jpg

http://homepage.ntlworld.com/bhandari/Impe.../S-Atenolol.jpg

figuren afkomstig van volgende site : http://www.atenolol.tk/[/size]

edit : plaatjes verandert in links wegens te groot

Berichten: 12

Re: [scheikunde] stereogeen centrum

Ik heb hier ongeveer dezelfde vraag gevonden in men cursus organische chemie... ik weet dat de linker N elektronen afgeeft door C=O (elektronende zuigende groep) en de N aan de rechter kant krijgt meer elektronen door de dimethylgroep (elektronen gevend)... Nu weet ik ook dat een lewisbase een elektronenpaardonor is... Maar welke is dan het sterkste?

De linker omdat deze makkelijker elektronen afgeeft door die zuigende groep? of de rechter omdat deze meer elektronen heeft om af te geven?

Reageer