[Scheikunde] Reagens/indicator

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 20

[Scheikunde] Reagens/indicator

Hallo

Ik heb onlangs een vraagstuk toegereken gekregen die ik moet oplossen. Vanzelfsprekend laat ik dit niet door jullie doen dus wees daar maar niet bang voor :wink:

Ik zal de vraag hier niet posten om de volgende reden: Als ik de vraag hier post, is er kans dat er meer antwoord wordt gegeven op de vraag die ik heb toegereken. Ik wil het namelijk wel zelf doen, anders leer ik er weinig van. Als er mensen zijn die noodzakelijk de vraag willen weten, meld dat dan aub.

Op internet heb ik al gekeken over de stoffen waar het vraagstuk over gaat, nl. Kaliumbromide en Magnesiumbromide. Ik heb hier weinig info over gevonden op het internet ( ik zocht naar het kookpunt, brandpunt, oplosbaarheid in water en vooral naar de reagens van de desbetreffende stoffen. )

Vraag 1: Kan iemand mij een klein beetje op weghelpen d.m.v. een site te geven waar deze gegevens staan.

Vraag 2: Stel, je hebt Kaliumbromide, als je er een indicator voor kalium bijvoegt, reageert Kaliumbromide daar dan op, omdat het element K erin zit? Zo ja, reageert het dan anders dan als het alleen met Kalium reageert. En als Kaliumbromide wel met die indicator reageert, valt de stof dan ook uiteen in Kalium en in Broom?

Alvast bedankt voor de hulp

Berichten: 284

Re: [Scheikunde] Reagens/indicator

http://webbook.nist.gov/cgi/cbook.cgi?Unit...=on&ID=C7789482

http://www.chemdat.de/documents/sds/emd/ne...1049/104905.pdf

Een indicator voor kalium zal niet zo makkelijk te vinden zijn. Alle kaliumverbindingen vertonen wel een typische violette vlamkleuring.

http://www.sciencephoto.com/images/imagePo...matchtype=FUZZY

http://www.sciencephoto.com/images/imagePo...matchtype=FUZZY

http://www.sciencephoto.com/images/imagePo...matchtype=FUZZY

Een indicator zal echter meestal reageren met het element waarnaar je op zoek bent. Zo zal een oplossing van zilvernitraat zowel met een oplossing van kaliumbromide als met een oplossing van magnesiumbromide een geelwit neerslag doen ontstaan. Er vormt zich namelijk het onoplosbare zilverbromide. De kalium- en de magnesiumionen blijven dan onveranderd in de oplossing achter. Magnesiumionen in magnesiumbromide zou je kunnen aantonen met een oplossing van natriumcarbonaat. Dan ontstaat met een oplossing van magnesiumbromide een wit neerslag van magnesiumcarbonaat.

Gebruikersavatar
Berichten: 255

Re: [Scheikunde] Reagens/indicator

Little_einstein schreef:Vraag 1: Kan iemand mij een klein beetje op weghelpen d.m.v. een site te geven waar deze gegevens staan.  

Alvast bedankt voor de hulp
http://www.acros.be is altijd handig om een stof te zoeken en wat gegevens te krijgen.

links staat er een hokje "search center"

in vakje nummer 2 kan je dan typen wat je zoekt.

let wel: enkel engelse namen (of de symbolen natuurlijk ook wel)

zoeken op KBr geeft het volgende:

http://www.acros.be/DesktopModules/Acros_S...earchString=KBr
formerly known as d

Reageer