Maakt OED met tegenstroomeffect haar eigen brandstof ?

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer
Berichten: 58

Maakt OED met tegenstroomeffect haar eigen brandstof ?

Maakt omgekeerde electrodialyse met een tegenstroomeffect haar eigen "brandstof" ?

Na enkele technieken met membranen, zoals omgekeerde osmose, worden er nu proeven gedaan met het opmengen van zout en zoet water langs ion-selectieve membranen. Deze kathionische membranen en anionische membranen laten respectieve Na + - en Cl- ionen door. Daardoor ontstaan in dit stelsel van membranen kleine ladingsverschillen welke aan elkaar verbonden een bruikbare stroombron op leveren (voor de ontwatering van het IJsselmeer naar de Waddenzee wordt 200 MW aan deze zogenaamde blauwe energie genoemd).

Verder melden onderzoekers dat als gevolg van deze omgekeerde electrodialyse het gebruikte water een halve graad Celsius in temperatuur afneemt.

Hier een schema van omgekeerde electrodialyse.

Afbeelding

Wat ik mij nu, als leek, afvraag: De energiebron is het zoutverschil tussen zout en zoet water. Als gevolg van de electrodialyse wordt het zoete water zout en het zoute water wordt zoet. Indien in de opstelling gebruik gemaakt wordt van het tegenstroomeffect (getoonde afbeelding heeft het nog over "brackish water") wordt het gebruikte zoute water nagenoeg zoet en het gebruikte zoete water nagenoeg zoet. (Zoals in een warmtewisselaar met tegenstroomeffect het ingaande koude water immers de warmtewisselaar verlaat met nagenoeg de zelfde temperatuur als het ingaande warme water, en omgekeerd).

Het zo ontstane nieuwe zoete water kan in dat geval dan dus alweer gebruikt worden om electriciteit op te wekken. Omdat omgekeerde electro dialyse leidt tot een verlies van warmte (een halve graad celsius van het gebruikte water) ontstaat dus in dat geval een systeem waarmee stroom opgewekt kan worden uit louter en alleen maar omgevingstemperatuur.

Berichten: 58

Re: Maakt OED met tegenstroomeffect haar eigen brandstof ?

Verder. Als het ontzilte water terug de Waddenzee in zou gaan zou daar het zoutgehalte extra verlaagd worden waardoor het verschil in zoutgehalte tussen Waddenzee en IJsselmeer zou afnemen en de opbrengst van de omgekeerde electrolyse centrale zou dalen.

Door de aanvoer van zoetwater neemt het zoutgehalte voor onze kust immers af. En dus zeker in de Waddenzee.

Wikepedia: " Voor de Belgische kust bedraagt de saliniteit van West naar Oost van ongeveer 34‰ tot 31‰. Aan de Nederlandse kust en in de Duitse bocht is het lager dan 30‰"

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.270

Re: Maakt OED met tegenstroomeffect haar eigen brandstof ?

De energiebron is het zoutverschil tussen zout en zoet water. Als gevolg van de electrodialyse wordt het zoete water zout en het zoute water wordt zoet.
In die waddenaccu wordt dat zoute water niet zoet, het zoete niet zout. Beiden worden brak, en zodra het water aan beide zijden van het membraan evenveel ionen bevat valt het proces hoe dan ook geheel stil.

En ik denk dat het al veel eerder stil valt omdat er vast wel een osmotische- waarde-verschil bestaat dat beneden een zekere drempel ligt, bijvoorbeeld een hoeveelheid energie die een ion nodig heeft om door een membraan te komen.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Berichten: 58

Re: Maakt OED met tegenstroomeffect haar eigen brandstof ?

en zodra het water aan beide zijden van het membraan evenveel ionen bevat valt het proces hoe dan ook geheel stil.  
Dat geldt toch ook voor de overdracht van warmte tussen de scheidingswand bij een warmtewisselaar ? Ook daar geldt dat de overdracht geheel stil valt zodra het water aan de ene kant van het glas/metaal even warm / koud is als het water aan de andere kant.

Maar juist door gebruik te maken van het tegenstroomeffect is het bij een warmtewisselaar mogelijk om het ingaande koude water (nagenoeg) even warm te maken als het ingaande warme water. En andersom.

Waarom kan het tegenstroomeffect dan niet toegepast worden in een omgekeerde electro dialyse apparaat :roll:

Een andere invalshoek: Als het eindproduct van O.E.D. brak water is kunnen we dat brakke water toch benutten in een O.E.D. met vers zout water. Tussen brak en zeewater rest immers toch nog een potentiaal verschil ?

Reageer