Springen naar inhoud

Sapstroom in bomen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Bassie76

    Bassie76


  • 0 - 25 berichten
  • 11 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 12 juni 2006 - 15:32

Iemand stelde mij de volgende vraag:

Wat brengt de sapstroom van een Boom in het vroege voorjaar op gang? Suikers of Zouten (meststoffen).

Aangezien de boom in het voorjaar nog geen bladeren heeft moet dit via worteldruk (osmose) gaan. Ik dacht dus gelijk aan zouten. Echter suikers kunnen ook opgeslagen zijn in de wortels en daarmee zorgen voor worteldruk.

Is er iemand op het forum die er meer over weet?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Archeopteryx

    Archeopteryx


  • >250 berichten
  • 590 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 juni 2006 - 16:44

In het voorjaar komen reservevoedingsstoffen vrij uit o.a. de stam. Deze suiker zal voor een veranderende osmotische druk in de vaten zorgen en aldus ook een beetje sapstroom, die sapstroom zal maar beperkt zijn omdat de werkelijke sapstroom anders geregeld is. Deze prille sapstroom is dan ook alleen maar om de bladeren verder te laten ontwikkelen.

#3

bella boares

    bella boares


  • >100 berichten
  • 199 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 juni 2006 - 20:54

Hej,

wat versta je precies onder 'een beetje'?
Want de meeste bomen produceren een veel heftiger sapstroom op het moment dat de knoppen open moeten gaan dan als ze al open zijn.
Denk bijvoorbeeld aan het tappen van berkenwater, dat doe je als de knoppen op het punt van openen staan, daarna 'droogt de sapstroom op'> niet echt natuurlijk, maar die wordt in elk geval minder sterk.
Of bij druiven: die moet je niet snoeien als de bladeren gaan openen, dan 'bloeden' ze dood.

Ik weet helaas niet hoe dit proces precies in gang gezet wordt; wel dat het veel te maken heeft met temperatuur (meer dan met bv licht/daglengte); als de temperatuur een paar dagen keldert, wordt het opengaan van de bladknoppen/cq de snelheid vd sapstroom een paar dagen 'uitgesteld'/geremd, als de temp dan weer omhoog gaat dan gaat alles ineens heel snel.

#4

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44894 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 12 juni 2006 - 21:33

worteldruk ontstaat door actieve (energievragende) opname van zouten uit bodemvocht/grondwater. De druk wordt dus veroorzaakt door zouten (osmose). Deze kan echter niet ontstaan zonder een reserve aan suikers om die energie uit te halen.
Het is dus niet het een of het ander.

hieronder nog een leuk stuk informatie. NB: INRA is een zeer gerespecteerd Frans (agronomisch) onderzoeksinstituut, en doet op dat gebied niet onder voor Wageningen. http://www.internati...n_in_the_spring
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures