[elektriciteit] Lifters project

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer
Berichten: 380

[elektriciteit] Lifters project

Voor diegene die het lifters project kennen zal het duidelijk zijn dat de assymetrische condensator gaat liften bij min. 30 kv dc. .De afstand tussen de + en - pool is meestal het zelfde ?

Weet ook iemand wat er gebeurd als de afstand tussen de polen veranderd word,het gebruikte matieriaal zilverfolie bv koper wordt en dikker en het aantal amperes en voltages toeneemd.?[/img]
Stop de overbevolking

Gebruikersavatar
Berichten: 7.224

Re: [elektriciteit] Lifters project

Misschien dat je voor de mensen die het lifters project niet kennen het een en ander kunt toelichten?
If I have seen further it is by standing on the shoulders of giants.-- Isaac Newton

Berichten: 380

Re: [elektriciteit] Lifters project

Het lifters projekt is uitgevoerd in de jaren 50 door de heren Bielefeld en Brown.

Zij ontedekten dat een assymetrische kondensator onder hoogspanning zweef of levitatie eigenschappen kreeg.

Het lifters projekt dat tegenwoordig door hobbyisten wordt uitgevoerd en is te zien op een site van jl Naudin labs.Hierin laten hobbyisten zien dat ze met eenvoudige middelen zoals zilverfolie en koperdraad een werkzame condensator weten samentestellen.

Hierbij is de min plaat vd c. gemaakt van een strook zilverfolie en boven de rand vh folie zit op +_ 4 cm afstand een koperdraad die de + plaat vd c. voorstelt.

De min en plus plaat vd c. worden verbonden met de plus en min pool van een hoge spanningstrafo van min. 30 kv. en waarbij een gelijkstroom loopt van enkele millie amperes.Wanneer de schakelaar op aan wordt gezet dan zal de c. gaan zweven.

Aan sommige grotere modelen is een last vast gemaakt van enkele grammen.

Mijn bovengenoemde vraag is dus wat gebeurd er als het matieriaal vd c vervangen wordt door koper inplaats van zilverfolie bij een hogere spanning en grotere amperages en andere afstand vd platen tov elkaar.

De zweef eigenschappen gaan duidelijk gepaard door de hoge spanningen maar wat gebeurd er als er amperages aan toe worden gevoegd door weerstands verlaging vd R. beter geleidende materialen als koper en hogere spanningen,of weerstand verkleining vh dielektrum lucht.

Kun je bv berekenen of een groot zweeftoestel een transportlast zou kunnen dragen?
Stop de overbevolking

Reageer