fundering op putringen

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer
Berichten: 1

fundering op putringen

Wie zou mij kunnen vertellen of het mogelijk is om bij de volgende situatie een fundering op putringen toe te kunnen passen?

Onder een kelder waar het grondwaterpeil gelijk is aan de vorstvrije diepte en waar de draagkrachtige laag zich op 2.000 mm onder het maaiveld bevindt....

Deze situatie berust niet op een feitelijke situatie maar enkel een stelling die ik graag zou willen weerleggen.

Thanx!

Berichten: 4.502

Re: fundering op putringen

Aangezien de draagkrachtige grond zich op 2 meter onder het maaiveld bevindt,zijn er geen putringen nodig,maar kan de keldervloer volledig als belaste fundering worden berekend,dus een gelijkmatige verdeelde belasting van een betonplaat op 4 zijden,waarbij meestal nog een overstek langs alle randen wordt genomen,voor betere krachtenverdeling.

Je hebt het verder over een vorst vrije diepte= grondwaterstand,en dat is afhankelijkl van de Nl.situatie een diepte van 50 cm tot hooguit 80 cm.Dwz.dat er zich altijd een minimale waterhoeveel heid bevindt met een hoogte van 120 tot 150 cm.En dat is een constante opwaartse druk;naar beneden werkt de druk van en op de keldermuren en de keldervloer.

Je moet in zo'n geval een keus maken wegens de mogelijkheid van een grondwaterpeil verlaging/verhoging.

Enfin,geen putringen kopen.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.269

Re: fundering op putringen

Nou ben ik bouwkundig een nulkommakleinbeetje, maar als die kelder permanent 1,2 m onder het grondwater is gedompeld, moet die toch sterk opdrijven? Als zo je hele huis onderkelderd is heb je bij 50 m2 vloeroppervlak al een draag(drijf)kracht van 60 ton. Dat is genoeg voor ruwweg 25 kuub baksteen en beton.....
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Berichten: 4.502

Re: fundering op putringen

Daarom moet je bij 50 m2 al beginnen met het maken van steunpunten in het plaatvlak om die krachten te laten opvangen door het contragewicht van de boven bouw en dat doet men wel door zware funderingvloeren en betondek te nemen,zie parkeergarages.Elke cm dikte van beton staat tegnover 2,5 cm van het water,mdus bij een funderingplaat van 40 cm heb je al een tegendruk van 100 cm water!

En om die put aan te leggen in het water moet je tijdelijk terplaatse de grondwaterstand verlagen door een pompinstallatie met zuigbuizen te gebruiken.Na verharding van de beton en specie kan de waterstand weer naar zijn normale stand worden teruggebracht.Indien alleen is berekend dat de betonfunderingvloer en het kelderdek met kelderwanden als contragewicht werden genomen,kan na gereedkomen van de kelder de pompinstallatie worden gedemonteerd.

Is de totale bovenbouw in de berekening meegenomen,dan kan de pompinstallatie pas worden gedemonteerd bij het gereedkomen van de totale ruwbouw!

Lekkages en breuken ontstaan in dit soort situaties wel eens door verkeerde handelingen.

Een ander verhaal is kunststof zwembaden;ingraven bij lage waterstand in de zomer en vullen en vooral 's-winters niet leeg halen bij hoge waterstand.Je krijgt dan wel een bovengronds zwembad!

Zo werkt dat!

Berichten: 866

Re: fundering op putringen

Ik heb, in aansluiting op de posting van oktagon nog een waar verhaal over paalfunderingen en over waterpeil

Het gaat over een bestaand 12 verdiepingen kantoorgebouw. Toen het gebouw opgericht werd kon zonder grondwaterverlaging in een droge bouwput gewerkt worden. De kelderverdieping werd zonder extra waterdichting ingericht als garage voor de personenwagens van het personeel.De keldervloer diende niet als plaatfundering. Het was een zogenaamde vlottende vloer. Het gebouw zelf was op palen gefundeerd.

Door allerlei omstandigheden waar de bouwheer geen invloed op had (en ook vroeger geen vermoeden had kunnen van hebben) begon het grondwaterpeil in de loop der jaren te stijgen.

De eerste symptomen van de grondwaterstijging waren vloer-insijpelingen die nog gemakkelijk weggepompt konden worden (relatief klein debiet, bestaande ingebouwde helling in de garagevloer voorzien voor wegpompen van voornamelijk sneeuwsmeltwater)

Toen de insijpelingen hoger op de keldermuren verschenen werd onderzocht hoe zwaar de keldervloer was. Daaruit bleek dat de vloer met een zeer kleine veiligheidsmarge 1,25 meter waterkolom boven zijn onderzijde kon tegenwerken. Men had kunnen ten hoogste 10cm beton op de vloer bijgieten omdat anders de vrije hoogte in de garage te klein zou worden. Maar men wist trouwens ook niet hoe ver het grondwaterpeil uiteindelijk zou stijgen.

Daarom werd als oplossing gekozen om aan de binnenzijde vd keldermuren tot op 1,10meter hoogte (boven de onderzijde vd vloerplaat), en op de vloer zelf, een waterdichte epoxylaag aan te brengen om de insijpelingen minimaal en behandelbaar te maken.

Bovendien werden in de bovenste 10cm van die waterdichte rok een groot aantal 1meter lange gaten geboord die schuin naar binnen aflopen en waar een filter in werd geperst. Daardoor zou belet worden dat het grondwater te ver boven de filters zou stijgen. Dit zou dan wel een groter pompvermogen vereisen!

Het spreekt van zelf dat dergelijke ingrepen alleen met behulp van zeer gespecialiseerde ingenieursbureaus kunnen uitgevoerd worden. Gelukkig ging dat stijgen vd grondwaterspiegel traag genoeg om een doordachte oplossing te vinden.

Voor wie na dit lange verhaal nog geïnteresseerd is in de afloop: voorlopig is het grondwater niveau gestabiliseerd op 95cm boven de onderzijde van de keldervloerplaat. De filters hebben dus hun degelijkheid nog niet bewezen.

Reageer