Springen naar inhoud

[Scheikunde] Bepalen alcoholgehalte


  • Log in om te kunnen reageren

#1

erikje

    erikje


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 03 juli 2006 - 09:00

Ik moet voor het profielwerkstuk onderandere goede (nauwkeurige) manieren vinden om het alcoholgehalte te bepalen.
Volgens onze leraar is destileren en dan het residu wegen niet nauwkeurig genoeg.
Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.
greetz erikje

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Lala

    Lala


  • >1k berichten
  • 3149 berichten
  • VIP

Geplaatst op 03 juli 2006 - 09:05

Allereerst: verplaatst naar huiswerk en practica

Allertweedst: Wat heb je tot dusverre? zoek eventje op google, of op deze site, voordat je je vraag post.
Appareo decet nihil munditia?

#3

Wouter_Masselink

    Wouter_Masselink


  • >5k berichten
  • 8251 berichten
  • VIP

Geplaatst op 03 juli 2006 - 09:49

Kijk ook eens bij onze collega's van chemieforum.

Ook wel interessant: http://www.vanrein.n...ndex1.asp?r=135
een telefoontje naar de leverancier kan meer helderheid verschaffen over de werking van deze bepaling.
"Meep meep meep." Beaker

#4

erikje

    erikje


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 03 juli 2006 - 10:32

Allereerst: verplaatst naar huiswerk en practica

Allertweedst: Wat heb je tot dusverre? zoek eventje op google, of op deze site, voordat je je vraag post.


Dit ben ik vergeten te melden in mijn eerste bericht sry

goedendag
Ik hebben via onze goed vriend (google)
het volgende gevonden:
Een meettechniek die we hebben gevonden is het meten met behulp van een vinometer.
http://www.dewijnhoe...ase/info28.html

Een andere techniek is het meten met behulp van een wijnweger. Dit is een heel ingewikkelde techniek, die hier staat uitgelegd:
http://www.xs4all.nl...is/wm_les_6.htm

Op deze site staan nog een andere techniek, meten met behulp een ebullioscoop.

#5

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44875 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 03 juli 2006 - 11:53

Hou wel even in de gaten dat deze apparaten gemaakt zijn om de alcoholgehalten in specifieke stoffen te meten.
De hydrometer waar ťťn van je sites het over heeft is bedoeld voor de suikerbepaling in druivensap, waaruit ze dan gaan afleiden op welk alcoholgehalte de wijn zou kunnen gaan uitkomen.
Natuurlijk kun je ook zo'n hydrometer maken voor bijvoorbeeld oplossingen van alcohol in water. Maar gebruik dat ding vervolgens in een zoete wijn, en het suikergehalte hiervan gooit roet in je alcohol-eten, omdat andere stoffen ook invloed hebben op de dichtheid van de oplossing als geheel.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#6

erikje

    erikje


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 04 juli 2006 - 08:17

weten jullie trouwens ook waar ik meer informatie over gist kan vinden (ideale omstandigheden om te gisten) en ook waar het te koop is.

#7

Wouter_Masselink

    Wouter_Masselink


  • >5k berichten
  • 8251 berichten
  • VIP

Geplaatst op 04 juli 2006 - 08:40

Table 4

Temperature Activity

-20 C. (-4 F) Loss of Fermentation Capacity
< 20 C (68 F > 40 C (104 F) Growth Rate Significantly Reduced
20 C (68 F) - 27 C (81 F) Most Favorable Range For Yeast to Multiply
26 C (79 F) Optimum multiplication of Yeast Achieved
27 C (81 F) - 38 C (100 F) Optimum Fermentation Range
35 C (95 F) Optimum Fermentation Temperature
> 60 C (140 F) Yeast cells Die


Bakkersgist kan je (zoals de naam al doet vermoeden) gewoon bij de bakker halen.
"Meep meep meep." Beaker

#8

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44875 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 04 juli 2006 - 08:44

weten jullie trouwens ook waar ik meer informatie over gist kan vinden

begin eens met google zou ik zeggen: gistsoorten is een zoekwoord dat al redelijk leuke info oplevert als je een beetje doorbladert.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#9

erikje

    erikje


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 04 juli 2006 - 08:54

Table 4

Temperature Activity  
 
-20 C. (-4 F)                           Loss of Fermentation Capacity  
< 20 C (68 F > 40 C (104 F)    Growth Rate Significantly Reduced  
20 C (68 F) - 27 C (81 F)         Most Favorable Range For Yeast to Multiply  
26 C (79 F)                            Optimum multiplication of Yeast Achieved  
27 C (81 F) - 38 C (100 F)       Optimum Fermentation Range  
35 C (95 F)                            Optimum Fermentation Temperature  
> 60 C (140 F)                       Yeast cells Die


Bakkersgist kan je (zoals de naam al doet vermoeden) gewoon bij de bakker halen.


is dit gist hetzelfde als gist die in bier word gebruik?
(ps ik ben niet echt heel goed in google zoektermen vinden :roll: )

edit: ik heb met behulp van wikipedia gevonden dat dat idd hetzelfde is

#10

stoker

    stoker


  • >1k berichten
  • 2746 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 juli 2006 - 10:16

de gisten zijn niet identiek hetzelfde, ze hebben andere kenmerken, ze zorgen voor andere smaken, hoger alcoholpercentage, andere uiterste werk-temperaturen, ...

#11

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44875 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 05 juli 2006 - 11:22

OFF-TOPIC:

(P.S. ik ben niet echt heel goed in google zoektermen vinden  )

Ik hoop dat je niet in de veronderstelling verkeert dat ieder ander twee woorden intypt en dan gelijk precies vindt wat hij zoekt? Soms heb je wel eens zo'n gelukje, maar dat zijn uitzonderingen. Kortom, trek wat tijd uit, en treur niet als je er in 5 minuutjes niet uit bent. :roll:
Het is wel zo, hoe meer je van het onderwerp afweet, hoe gerichter je kunt zoeken. Weet je weinig :P , dan ga je stap voor stap, gewoon eens met een logisch klinkend woord beginnen. Een paar interessant lijkende algemene sites doorlezen (wikipedia is vaak een goed begin), dan krijg je vanzelf een beeld van wat je meer zou willen weten plus daardoor ook een paar extra zoekwoorden. Die voeg je toe en bladert weer door een paar sites, je leert weer wat bij en zoekt nog wat specifieker, en tenslotte weet je wat je weten wil (meestal) :P .
En vooral niet te bang zijn om in het Engels te zoeken. Veel meer en in het algemeen betere info (overigens ook meer rotzooi :P natuurlijk, maar dat is een kwestie van uitzoeken).
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#12

groencontainer

    groencontainer


  • >25 berichten
  • 89 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 juli 2006 - 22:51

Ik moet voor het profielwerkstuk onderandere goede (nauwkeurige) manieren vinden om het alcoholgehalte te bepalen.
Volgens onze leraar is destileren en dan het residu wegen niet nauwkeurig genoeg.
Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.
greetz erikje


Beste manier lijkt mij de te meten vloeistof destileren, zodanig dat alle alcohol uit de begin vloeistof is. Het destilaat bestaat nu grotendeels uit alcohol en water (plus een klein beetje andere zooi). Hoe hoger het alcohol percentage, hoe nauwkeuriger de meting (hogere percentages kan je krijgen door langzamer en op een naukeurigere temperatuur te destileren). Als je nu het alcohol percentage meet van het destilaat met een alcohol meter (net zoiets als die vino meter die je beschreef, maar dan specifiek voor alcohol met water, zie: http://www.distiller...metare_60.html). Let wel op dat je bij de goede temperatuur meet (of daarvoor een correctie uitvoert)! Als je nu het percentage weet van het destilaat, kan je het begin percentage makkelijk terug rekenen.
De inhoud van een pizza met straal z en dikte a =Pi*z*z*a

#13

Wouter_Masselink

    Wouter_Masselink


  • >5k berichten
  • 8251 berichten
  • VIP

Geplaatst op 10 juli 2006 - 23:28

Door de activiteit van alcoholdehydrogenase te volgen in verschillende concentraties alcohol is een callibratie curve te maken. Vervolgens kan je een mosnterbepaling uitvoeren.
"Meep meep meep." Beaker





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures