[architectuur] Architectonische formules

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 1

[architectuur] Architectonische formules

Voor mijn profielwerkstuk had ik in eerste instantie de gulden snede als onderwerp, maar omdat de begeleider dit onderwerp al te uitgekauwd vond, moet ik dit onderwerp wat breder aanpakken. Nou ben ik op zoek naar andere formules dan de gulden snede, die vroeger in de architectuur werden gebruikt. Ik heb al vrij veel gezocht op dingen als de architectuur van de maya's en de egyptenaren, maar ik heb nog vrijwel niets gevonden. Nu is mijn vraag of er bij jullie formules bekend zijn die in verband staan met mijn onderwerp.

Bij voorbaat dank,

Peter Warster


Gebruikersavatar
Lorentziaan
Berichten: 1.433

Re: [architectuur] Architectonische formules

Misschien kun je denken aan de kettinglijn: de vorm waarin een touw of ketting met een gelijkmatig verdeelde massa gaat hangen tussen twee punten. Deze curve kan worden beschreven met een cosinus hyperbolicus:

http://mathworld.wolfram.com/Catenary.html

http://teachers.sduhsd.k12.ca.us/abrown/Ac...rs/Catenary.htm

En de vorm van een hangende kabel die gelijkmatig belast wordt door een hangende verdeelde massa is een parabool, zoals bij een brug als de Golden Gate Bridge:

http://en.wikipedia.org/wiki/Suspension_bridge

Berichten: 4.502

Re: [architectuur] Architectonische formules

Leonardo da Vinci hield zich ook nogal bezig met verhoudingen,ook Fibonaci moet je niet vergeten.

Griekse tempelbouwers maakten lange rechte zichtzijden met een geringe kromming om ze recht te laten lijken.

Het probleem in de huidige architectuur is,dat de ontwerpvrijheid verdwenen is door het toezicht en belemmerende regels van de overheid (oa."welstandscommissies"); de beperkte hoeveelheid grond voor een bouwperceel om iets redelijks erop te kunnen zetten,de beschikbare hoeveelheid geld voor een bouwsel,de eigenwijzigheid van diverse "goede"architecten,die menen dat zij het architectonische evangelie menen te kunnen verspreiden,etc,etc.

Reageer