Springen naar inhoud

Bevroren water


  • Log in om te kunnen reageren

#1

raintjah

    raintjah


  • >250 berichten
  • 824 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 juli 2006 - 16:22

Hoi,

kan iemand van jullie mij vertellen waarom 1 liter water minder volume heeft dan diezelfde hoeveelheid water bevroren?

mvg
stijn
Be careful whose advice you buy, but be patient with those who supply it.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Franske

    Franske


  • >250 berichten
  • 337 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 juli 2006 - 17:03

kan iemand van jullie mij vertellen waarom 1 liter water minder volume heeft dan diezelfde hoeveelheid water bevroren?


Omdat water als een van de weinige materialen de eigenschap bezit om uit te zetten als het bevriest. En dat is maar goed ook, denk eens in wat er met je vijver gebeurt (en met al het andere water) als dit niet zo is.

Waarom het uitzet, zie:

http://hyperphysics..../waterdens.html
"I can't stand burnt toast. I loathe bus terminals. Full of lost luggage and lost souls. Then there's unrequited love, and tyranny, and cruelty." (the 7th Doctor)

#3

Bert F

    Bert F


  • >1k berichten
  • 2588 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 juli 2006 - 18:11

het heeft te maken met de waterstofbruggen die gevormd worden en die tijdens een bevroren toestand maximaal zijn.
tijdens vloeibare fase worden een deel van deze waterstofbruggen doorbroken door termische chaos.

http://nl.wikipedia....i/Waterstofbrug

#4

raintjah

    raintjah


  • >250 berichten
  • 824 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 juli 2006 - 16:12

Omdat water als een van de weinige materialen de eigenschap bezit om uit te zetten als het bevriest. En dat is maar goed ook, denk eens in wat er met je vijver gebeurt (en met al het andere water) als dit niet zo is.


Wat is daar goed aan? :roll:
Hiermee wil ik niet zeggen dat het slecht is, maar wat zou er gebeuren indien het niet zo was?
Be careful whose advice you buy, but be patient with those who supply it.

#5

Franske

    Franske


  • >250 berichten
  • 337 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 juli 2006 - 16:29




Omdat water als een van de weinige materialen de eigenschap bezit om uit te zetten als het bevriest. En dat is maar goed ook, denk eens in wat er met je vijver gebeurt (en met al het andere water) als dit niet zo is.


Wat is daar goed aan? :roll:
Hiermee wil ik niet zeggen dat het slecht is, maar wat zou er gebeuren indien het niet zo was?


Stel dat water zou krimpen als het bevriest, waar zal het ijs zich opbouwen?
"I can't stand burnt toast. I loathe bus terminals. Full of lost luggage and lost souls. Then there's unrequited love, and tyranny, and cruelty." (the 7th Doctor)

#6

Bert F

    Bert F


  • >1k berichten
  • 2588 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 juli 2006 - 16:45

kijk zie het zo je hebt in een watermolecule ťťn zuurstof atoom en twee waterstofatomen.
Het zuurstofatoom heeft een hoge elektronegativiteit en gaat zo de elektronen van het waterstof atoom voor het grootste deel opeisen.
Waardoor het waterstof atoom een partieele positieve lading krijgt. maar een ander zuurstof atoom in de buurt heeft nog een dublet te beschikking en daar gaat het waterstofatoom dan een waterstofbrug mee aan. Dit is geen chemische binding maar wel eenbinding die sterker dan ander vanderwaalskrachten of nog anders gezegd dan andere gebruikelijke krachten die 2 moleculen samen huiden.

In de waterige toestand gaat in het water molecule dus dergerlijke 'bindingen' gevormd worden maar omwille van thermisch chaos (herinner dat temperatuur een maatstaf is voor het bewegen van molecule dacht ik) gaan er dus een hoop van die bindingen gewoon terug gebroken worden. waardoor deze waterstofbrugvorming niet voor de volle honderd procent aanwezig is. Als je het water nu laat afkoelen dus llat bevriezen dan gaat de thermische chaos dalen en bijgevolg gaan er dus meerdere van die waterstofbruggen gevormd worden. met gevolg dat het water molecule zich verder van mekaar gaat zetten in dus een kristal rooster en dus gaat uitzetten.

#7

Little_einstein

    Little_einstein


  • 0 - 25 berichten
  • 20 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 09 juli 2006 - 18:39

En waarom bevriest verwarmd water eerder dan niet-verwarmdwater?

#8

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44877 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 09 juli 2006 - 18:59

http://math.ucr.edu/.../hot_water.html
Daar zijn de geleerden het nog niet over eens.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#9

Rude

    Rude


  • >250 berichten
  • 393 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 juli 2006 - 19:39

http://math.ucr.edu/.../hot_water.html
Daar zijn de geleerden het nog niet over eens.


idd.
zie ook (nederlands) de FocusOnline voor een artikel hierover.

(waar we meer doen dan kansloze testen :roll:)
Het is zwart met een witte dop en het lijnt je opstelling uit... Calibrero
Het is groen en het synchroniseert je signaal... Kermit de Trigger
Als je teveel energie hebt, kun je beter een andere baan zoeken.

#10

rodeo.be

    rodeo.be


  • >250 berichten
  • 647 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 juli 2006 - 08:26

haha, het Mpemba Effect!

Het effect is genoemd naar de Tanzaniaanse scholier Erasto B. Mpemba, die het in 1963 voor het eerst waarnam bij het bevriezen van roomijs in de kookles.

:roll: Waar ijskreem maken allemaal niet goed voor is
???





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures