Springen naar inhoud

[electriciteit] Hoe zet ik 380V om naar 230V


  • Log in om te kunnen reageren

#1

coen

    coen


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Validating

Geplaatst op 21 juli 2006 - 14:30

Hallo,

Ik heb een 380/400 Volt aansluiting op mijn zolder die niet wordt gebruikt.
Deze werd gebruikt voor een huis beluchtingssysteem.
Nu wil ik deze gaan gebruiken om een airco op aan te sluiten die op 230V draait.

Hoe doe ik dit?
Simpelweg een 380/400 V stekker kopen en slechts 2 draden aansluiten (1x nul en 1x fase) ? of is dan ook nog een aarde ?
En zo ja, welke is dan welke (welke is de nul, welke de fase en welke de aarde ?)

alvast bedankt.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6607 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 21 juli 2006 - 15:49

Hoe is die aansluiting afgewerkt? Op een stopcontact? Wat voor type? En is er wel een nul aanwezig?
Je ziet het, er is een heleboel extra informatie nodig om deze vraag goed te kunnen beantwoorden.

#3

Bert F

    Bert F


  • >1k berichten
  • 2588 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 juli 2006 - 18:29

meestal heb je tussen twee fasen 400 maar idd tussen de nul maar 230 dus het zal een kwestie zijn van goed aansluiten hoogst waarschijnelijk.

Maar ik vermoed dat er toch een technieker moet langs komen om de gas er op te zetten hé? laat hem dat doen voor de veiligheid.

Als je ons wat extra info bezorgt foto ofzo dan kunnen we je mss vertellen of er waarschijnelijk 230 aanwezig is of niet zo ja laat dan de aansluiting maken door de vakman van de gas.

Groeten.

#4

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6607 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 21 juli 2006 - 18:51

.... laat dan de aansluiting maken door de vakman van de gas.

Zou het niet beter zijn een vakman van den elektriek er bij te halen? :roll:

#5

Bert F

    Bert F


  • >1k berichten
  • 2588 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 juli 2006 - 19:41

Zou het niet beter zijn een vakman van den elektriek er bij te halen?


Ja maar die van den gas is koeltechnieker dus zal dat ook wel kennen hé?

#6

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44819 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 21 juli 2006 - 21:03

Zou het niet beter zijn een vakman van den elektriek er bij te halen?


Ja maar die van den gas is koeltechnieker dus zal dat ook wel kennen hé?

Laten we het hopen. Vooral ook vanwege de brandverzekering.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#7

Bert F

    Bert F


  • >1k berichten
  • 2588 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 juli 2006 - 21:09

zoiets aansluiten is eigenlijk een koud kunstje maar als je niet weet wat je doet kan je enorme stukken maken. Daarom mijn raad probeer te weten te komen of er 230 is bv door te meten zo ja wacht je op de koeltechnieker zo nee dan kan je eventueel een leiding leggen.

Allé ik denk toch dat er een koeltechnieker aan te pas moet komen of niet coen?

#8

coen

    coen


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Validating

Geplaatst op 24 juli 2006 - 10:09

.
Ik heb inmiddels een voltmeter gekocht en het 400V stopcontact "doorgemeten".
Daar kwam uit dat als ik twee pinnen gebruik (links boven en onder) deze samen 230V genereren. Dus heb ik een 400V stekker gekocht en hierop 3 draden aangesloten (2 pinnen + 1x aarde). Daarna heb ik eerst voorzichtig een eenvoudige lamp hierop aangesloten (als ik die opblaas dan is het maar een lamp).
En....hij doet het ! Dus nu werkt het, het was eenvoudiger dan ik dacht :-)

Bedankt voor jullie reacties, weer wat geleerd. :wink:

#9

Bert F

    Bert F


  • >1k berichten
  • 2588 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 juli 2006 - 10:26

Dus nu werkt het, het was eenvoudiger dan ik dacht


Jamaar het werkt of de lamp brandt is niet genoeg hé het moet veilig zijn heb je de aarding goed aangesloten? want een lamp brandt ook zonder het aansluiten van die aardings draad.
Let op bij het aansluiten van de aardings draad dat zijn stopcontacten met uren op bv zes uur of iets anders.
Alles werkt maar op het moment er een lek onstaat blijft alles mooie doorwerken hang je er dan aan dan valt de aardschakelaar niet af en blij je mooie doorhangen.

#10

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6607 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 24 juli 2006 - 10:32

Coen,

aan de hand van je beschrijving vermoed ik dat je een Perilex stopcontact hebt.
Die heeft 4 ronde bussen in een vierkant gegroepeerd, en een platte bus in het midden.
De normale aansluiting van een Perilex is als volgt:

Platte bus/pen: aarde
links boven: nul
rechts boven: fase 1
rechts onder: fase 2
links onder: fase 3

Tussen nul en een fase meet je steeds 230V, tussen twee fasen onderling 400V.

Het klopt dus dat je tussen links boven en links onder 230V hebt. Hou wel in de gaten wat de fase en wat de nul is.
Als je zo'n stekker in de bouwmarkt hebt gekocht zit daar waarschijnlijk een kaart of papiertje bij waar op staat hoe je hem moet aansluiten.

#11

coen

    coen


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Validating

Geplaatst op 24 juli 2006 - 10:49

Coen,

aan de hand van je beschrijving vermoed ik dat je een Perilex stopcontact hebt.
Die heeft 4 ronde bussen in een vierkant gegroepeerd, en een platte bus in het midden.
De normale aansluiting van een Perilex is als volgt:

Platte bus/pen: aarde
links boven: nul
rechts boven: fase 1
rechts onder: fase 2
links onder: fase 3

Tussen nul en een fase meet je steeds 230V, tussen twee fasen onderling 400V.

Het klopt dus dat je tussen links boven en links onder 230V hebt. Hou wel in de gaten wat de fase en wat de nul is.
Als je zo'n stekker in de bouwmarkt hebt gekocht zit daar waarschijnlijk een kaart of papiertje bij waar op staat hoe je hem moet aansluiten.


Beste Klazon, dat klopt helemaal !
Ik heb het allemaal nagemeten en het is precies zoals je hierboven beschrijft.
Nogmaals bedankt, het werkt nu.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures