suffix -ing

Moderator: Rhiannon

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 10

suffix -ing

Wat is de meest waarschijnlijke betekenis van de suffix -ing. in namen? Is het een typische Noord-Europese talen suffix?

Berichten: 3

Re: suffix -ing

Misschien zie vind je hier wat je zoekt?:

http://en.wikipedia.org/wiki/Suffix_%28dis...sambiguation%29

Gebruikersavatar
Berichten: 792

Re: suffix -ing

Het is misschien offtopic, maar blijkbaar zijn alle substantieven die uit werkwoordstam+ing bestaan vrouwelijk.

Je weet nooit waar het goed voor is :wink: .

Heb ik zelf ontdekt op : http://www.inventio.nl/genus/

Berichten: 8.614

Re: suffix -ing

Aanvankelijk had het achtervoegsel -ing/-ink een patronymische functie: Aalderink, voorheen Alardink = behorend tot de familie van Alard. In de middeleeuwen verloor het achtervoegsel deze functie; patroniemen werden voortaan gevormd met het achtervoegsel zoon of dochter, waarvan in familienamen de buigings -s of -en en/of de versleten vorm -se(n) resteert: Aalders, Alards, Aartsen.

Namen met -ing/-ink waren vooral in het oosten van het land overgegaan op de woonplaatsen, op de erven of boerderijen van de betreffende families. Latere bewoners ontleenden hun achternaam aan deze woonplaatsen. Hoewel de meeste van deze namen oorspronkelijk een roepnaam bevatten, wordt dit type naam om de latere lokaliserende functie tot de adresnamen gerekend.

Omdat -ing/-ing als achtervoegsel productief werd bij de vorming van boerderijnamen, werden ook namen gevormd die niet van roepnamen waren afgeleid, bijvoorbeeld Veldink bij 'veld', Westerink naar aanleiding van westelijke ligging, Meijering van de meier (beheerder), Smeenk uit Smedink van de smid.
Bron: http://www.meertens.knaw.nl/nfd/component....il&naam=ing
Geloof niet alles wat je leest.


Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!

Gebruikersavatar
Berichten: 87

Re: suffix -ing

Ter aanvulling: Schönfeld (binnen de link zoeken op -ko-)geeft ook de verdere etymologie: hij voert het terug op een indogermaans suffix met de betekenis "jong". "Vooral -maar geenszins uitsluitend- patronymisch gebruikt," zegt hij erbij.

Reageer