Springen naar inhoud

Stroom berekenen bij gegeven vermogen (3 fasen, 400 V)


  • Log in om te kunnen reageren

#1

allardvk

    allardvk


  • 0 - 25 berichten
  • 1 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 02 augustus 2006 - 13:29

Stel het elektriciteitsbedrijf meet een maximaal vermogen van X kW bij 400 V / 3 fasen aan de meter. Wat is dan de maximale stroom per fase, ervan uitgaande dat deze per fase identiek is?

Concreet: dient mijn aansluiting bij een maximaal vermogen van 80 kW 3 x 80 A te zijn of 3 x 200 A (iets ertussen is er niet)?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6612 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 02 augustus 2006 - 13:57

Je hebt het over 400V, maar feitelijk gaat het om 3 fasen van ieder 230V.
Dus: 80.000/(3x230) = 116A
Dat ga je met 80A dus niet meer redden. 80A is de grootste waarde die nog direct gemeten wordt, daarboven wordt de elektriciteitsmeter via stroomtransformatoren aangesloten. De kleinst toegepaste waarde voor een stroomtrafo is 200A. Het klopt dus dat er tussen 80 en 200A niks mogelijk is.

#3

ad1003

    ad1003


  • 0 - 25 berichten
  • 25 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 04 augustus 2006 - 20:27

de 116A die klazon uitrekende is voor een ohmse belasting.
het volgende maakt, zoals klazon al opmerkte, voor je aansluiting niks uit.
moet toch 200A worden.

Sluit je dus een boiler (ohmse weerstand) aan dan wordt het 116A
In een elektromotor zitten spoelen waardoor je het net inductief belast.
Sluit je een elektromotor aan met een cos(phi)=0.8 dan wordt het
P=U x I x 1.73 x cos(phi) -> 80.000=400 x I x 1.73 x 0.8 -> I=144A
Door je zekering loopt dan wel 144A. Je blijft echter gewoon je 80 kW betalen.
De blind-stroom wordt in de kWh meter niet gemeten.

Ik dacht dat het energie bedrijf een aansluiting tot cos(phi)=0.8 accepteerd.
met condensatoren (capacitief) zou je de blindstroom kunnen beperken wat ik alleen zou doen als dit vereist wordt.
Als ik me goed ??? herinner kun je, door de bekrachtiging van synchroon motoren te veranderen, de stroom voor of naijlend maken. Toepasbaar bij grote ventilatoren ?? Maar dan hebben we het over grote vermogens.

3 fase 400V R-S-T aansluiten op U-V-W tussen R-S R-T S-T wordt dus 3x400V gemeten. De hierboven berekende stroom wordt in elke lijn gemeten.

#4

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6612 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 04 augustus 2006 - 20:50

De blind-stroom wordt  in de kWh meter niet gemeten.

Ik dacht dat het energie bedrijf een aansluiting tot cos(phi)=0.8 accepteert.


Bij grootverbruikers worden steeds vaker meters toegepast die ook de blindstroom meten. Of er met die informatie iets wordt gedaan, dat hangt van de situatie af. Als er een vermoden is dat de cos(phi) slechter is dan 0,8 zal het netwerkbedrijf het blindvermogen in de gaten houden, en daar mogelijk geld voor gaan vragen.
Blindstroomcompensatie met condensatoren is een mogelijkheid, maar daar zitten ook technische bezwaren aan, dus dat zullen ze niet zo gauw eisen.

#5

ad1003

    ad1003


  • 0 - 25 berichten
  • 25 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 05 augustus 2006 - 20:25

het automatisch bij en afschakelen van condensatoren heb ik maar 1x meegemaakt, in 1972, en dat was bij een standalone installatie van ca. 4 MW.
Dus niet aan het net gekopppeld. De gemaakte kosten zullen er wel niet uitgekomen zijn. Maar leuk om een keer te zien. Er stond een hele rij condensatoren achter het schakelbord.

Om de cos(phi) te verbeteren wordt de verlichting in grote hallen de TL met een duoschakeling voorzien. 1 lamp inductief / 1 lamp capacitief (stroom ca. 60 graden na en voorijlend) zodat de totale stroom en netspanning met elkaar in fase zijn. ( cos(phi)=1 )

allardvk blijft ondanks dit verhaal gewoon met z'n 200A zitten :)





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures