[Magnetisme] Heeft elk voorwerp een magnetische lading?

Moderator: physicalattraction

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 1.623

[Magnetisme] Heeft elk voorwerp een magnetische lading?

Heeft elk voorwerp een magnetische lading? Met andere woorden: stel je hebt een oneindig sterke magneet, kun je daarmee dan elk voorwerp mee optillen? Of nog anders geformuleerd: aan welke voorwaarde(n) moet een voorwerp voldoen om een magnetische lading te hebben? Is bijvoorbeeld 1 ijzeratoom voldoende om een (weliswaar erg kleine) magnetische lading te veroorzaken?
Beter kaal als geen haar want een kip snurkt

Gebruikersavatar
Berichten: 40

Re: [Magnetisme] Heeft elk voorwerp een magnetische lading?

Zoals je wellicht weet is elektriciteit de gestroomlijnede beweging van elektronen. Een van de grootste ontdekkingen allertijden is dat er een link bestaat tussen elektriciteit en magnetisme. Het ene kan het andere induceren. Of met andere woorden een bewegende lading veroorzaakt een magnetisch veld rond om zich.

Een elektron beweegt met een zeer grote snelheid rond de kern van het atoom en is een klein magneetje opzich zelf.

Berichten: 294

Re: [Magnetisme] Heeft elk voorwerp een magnetische lading?

feit is, als ge twee zo'n atomen hebt, kunt ge ofwel hebben dat ze gelijk magnetisch moment ofwel tegengesteld magnetisch moment veroorzaken. als ge heel veel atomen hebt, dan zal het gemiddelde magnetisch moment ongeveer nul zijn voor objecten die we als niet magnetisch beschouwen, maar ge kunt ook wel aanvoelen dat dit niet altijd exact nul is... dus ge zult altijd wel een afwijking hebben op die waarde, tenzij het toevallig juist eens klopt dat er exact evenveel in tegengestelde richting gericht zijn. maar dan zullen er mss andere magnetische eigenschappen naar boven komen

Gebruikersavatar
Lorentziaan
Berichten: 1.433

Re: [Magnetisme] Heeft elk voorwerp een magnetische lading?

Ik moet er even bij vermelden dat we bij de magneten die wij kennen niet van 'magnetische lading' kunnen spreken. Magneten hebben voor zover wij hebben kunnen zien altijd een noord- en een zuidpool, en de twee komen, voor zover bekend, altijd samen voor. Sommige theorieen/hypothesen voorspellen het bestaan van deeltjes met slechts een magnetische pool (monopolen, zie bijvoorbeeld http://en.wikipedia.org/wiki/Magnetic_monopole ), maar normale magneten hebben daar in principe niet mee te maken.

Niet-magnetische objecten (dus objecten waarvan de magnetische veldsterkte op macroschaal nul is) kunnen ook beinvloed worden door zeer sterke magneetvelden. De proef met de zwevende kikker is hier een voorbeeld van. Dit effect komt door de beinvloeding van electronenbanen in het object door het externe magnetisch veld: deze banen worden op zo'n manier gewijzigd dat ze resulteren in een magnetisch veld dat het externe veld tegenwerkt (kijk op http://en.wikipedia.org/wiki/Diamagnetism voor meer info).

Berichten: 23

Re: [Magnetisme] Heeft elk voorwerp een magnetische lading?

Alles is dus magnetisch ja. Ze hebben al kikkers en aardbeien magnetisch laten 'zweven' in zeer sterke velden. Zoals ze hierboven zeggen, overal waar electronen bewegen heb je magnetisme.

Reageer