Springen naar inhoud

[elektriciteit] Ontladen stroomleidingen net


  • Log in om te kunnen reageren

#1

solarplanet

    solarplanet


  • >250 berichten
  • 380 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 augustus 2006 - 18:06

Ik hoorde laatst van een stel huisaansluitings elektromonteurs dat er na afsluiting van de voeding naar een trafohuisje een levensgevaarlijke spanning kan of blijft staan op de elektriciteits leidingen die ook zijn ontkoppeld van de afnemers of bv huisaansluitingen?

Wie weet hoe het kan dat er nog zoveel spanning in de leidingen staat.?
Stop de overbevolking

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6607 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 07 augustus 2006 - 18:48

Het is me niet duidelijk over welke leidingen je het precies hebt.

#3

Dirk B

    Dirk B


  • >100 berichten
  • 132 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 augustus 2006 - 20:10

Mij is het ook niet helemaal duidelijk welke leidingen, en hoe die afgekoppelt worden.
Maar ik kan me voorstellen dat wanneer bij het trafo station een leiding ontkoppelt wordt, en diezelfde leiding aan de verbruikerszijde al ontkoppeld was, er een capacitieve lading blijft staan die zeker bij een spanning van 10 kV gevaarlijk zou kunnen zijn.
Hetzelfde effect heb je bij de hoogspanningsaansluiting van een KTV beeldbuis, die moet je ook eerst ontladen via een wwerstand voordat je er veilig aan kan werken.

#4

solarplanet

    solarplanet


  • >250 berichten
  • 380 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 augustus 2006 - 15:01

Het gaat over de drie fase leidngen en de nul die vd transformator naar bv meterkasten van huizen lopen maar niet aangesloten zijn,of ontkoppeld worden,er staat dan wel of geen primaire spanning op de trafo omdat die dan ook wel of niet is afgekoppeld.

Maar je schreef het al er staat dus een capacieve spanning op de ontkoppelde leidingen.

Maar hoe kan er een capacatieve spanning op de leidingen blijven staan als je bv net zo als een leiding met schakelaar er spanning af haalt door de schakelaar open te sturen,want de leidingen zijn ontkoppeld en de spanning is eraf.
Stop de overbevolking

#5

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44819 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 08 augustus 2006 - 15:12

Beschouw het als een condensator die je oplaadt en afschakelt. Vandaar ook de term "capacitieve spanning".
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#6

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6607 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 08 augustus 2006 - 15:22

Goed, het gaat dus om de laagspanningskabels. Daar kan inderdaad lading in achterblijven, afhankelijk van het moment waarop hij is afgeschakeld. Maar ik heb nog nooit gehoord dat daar speciale maatregelen tegen genomen worden.
Bij hogere spanningen wel, dus vanaf 10kV en hoger. Daar mag alleen aan gewerkt worden als de kabels geaard zijn. Bij bovengrondse lijnen moet de aarding zelfs zichtbaar zijn vanaf de werkplek, zodat elke monteur zelf kan zien dat hij veilig kan werken.

#7

solarplanet

    solarplanet


  • >250 berichten
  • 380 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 augustus 2006 - 11:56

maar een leding is geen c en maakt deel uit van een gesloten circuit.

tesla had een one wire system uitgevonden ook met hoge voltages zou het daaraan liggen.

hoe kan een leding onder hoge spanning dan capaciteit opnemen en de lading vasthouden als de sinus steeds tot 0 volt daalt,komt het omdat de leiding bv op de top vd sinus wordt afgesloten.?
Stop de overbevolking

#8

sdk

    sdk


  • >25 berichten
  • 39 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 09 augustus 2006 - 13:35

..

Hoi,

Een leiding (twee draden met /niets/ erop aangesloten) is wel een C - er is sprake van capaciteit tussen twee geleidende oppervlakken (de twee draden in de leiding).

Een leiding maakt per definitie niet deel uit van een (gesloten) circuit - omdat we het over een leiding hebben en niet over een circuit.

Het ligt niet aan de uitvindingen van Tesla dat er capaciteiten bestaan. Tesla's enkeldraadssysteem werkt met de aarde als retour geleider. De hoge spanningen zijn nodig om grote (meetbare) stromen te kunnen laten lopen.

hoe kan een leding onder hoge spanning dan capaciteit opnemen en de lading vasthouden als de sinus steeds tot 0 volt daalt,komt het omdat de leiding bv op de top vd sinus wordt afgesloten.?  


anwoord reeds gegeven door Klazon !


Groeten,

SdK

#9

solarplanet

    solarplanet


  • >250 berichten
  • 380 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 augustus 2006 - 14:04

Ik wil hier wel even een nieuw idee voor een uitvinding van maken;

stel je gebruikt de nominale stroom van 30 kv om je elektriciteit in de centrale optewekken,want je hebt de stoommachine/dieselmotor vervangen voor een elektromotor die je generator aandrijft,dit geeft mischien een rendement van 98% want de tegenwoordige elektromotoren en zeker de permanentmagneet motoren zijn goed.

dan koppel je je driefase systeem af en sluit deze aan op een ontlaad-opvangsysteem,inplaats van deze energie te verkwisten door deze alleen te aarden,dan heb je toch vrije energie die je kunt gebruiken om de 2% aan rendementsverlies aantevullen en de rest gebruik je voor wat je maar wilt gebruiken.

heb ik toch even het millieu gered,en is zeker een nobelprijs waard.

mocht je het wat slap vinden dan gebruiken we gewoon 300 kv.

dieven van dit idee worden vervolgd en gestraft.
Stop de overbevolking

#10

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6607 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 09 augustus 2006 - 14:29

...dan koppel je je driefase systeem af en sluit deze aan op een ontlaad-opvangsysteem,inplaats van deze energie te verkwisten door deze alleen te aarden,...

Lading is niet hetzelfde als energie.

#11

solarplanet

    solarplanet


  • >250 berichten
  • 380 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 augustus 2006 - 21:29

nee ,maar je kunt de lading bv ontladen over een condensator batterij en die weer gebruiken om bv motoren aantedrijven.
Stop de overbevolking

#12

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44819 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 10 augustus 2006 - 21:48

Nee, je gebruikt die lading niet. Je kunt wl een relatief teveel aan lading op een bepaald punt laten wegstromen naar een relatief tekort aan lading op een ander punt. Water is ook geen waterkracht. Maar als het ergens hoger staat dan ergens anders, kun je het wel van hoog naar laag laten stromen en die stroming omzetten in een andere vorm van energie. Je gebruikt dan geen water, je gebruikt de stroming. En dat is een essentieel verschil.

overigens geen flauw idee wat je onder een condensatorbatterij verstaat. :)
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#13

solarplanet

    solarplanet


  • >250 berichten
  • 380 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 augustus 2006 - 21:55

ja maar op het moment dat je de lading ontlaad naar bv de aarde vind er wel een stroom plaats,en die moet je gebruiken of opvangen,die capacitit zal best een hoge spanning hebben tov de aarde,anders zou het niet gevaarlijk zijn,het amperage zou ook best wel eens hoog kunnnen zijn afhankelijk vd aderdiameter en lengte vd kabel.

Een condensator batterij een reeks paralel geschakelde condensatoren met een hoge opname capaciteit.
Stop de overbevolking

#14

Dirk B

    Dirk B


  • >100 berichten
  • 132 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 augustus 2006 - 22:04

Nadeel is dat de spanning over je batterij condensatoren ook daalt van max naar 0, de meeste gebruiksapparaten vereisen een constante spanning.
Alleen een verwarmingselement zou dan toepasbaar zijn.
De maximale stroomsterkte hangt af van de inwendige gelijkstroomweerstand van het verbruikstoestel.

#15

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44819 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 10 augustus 2006 - 22:24

ja maar op het moment dat je de lading ontlaad naar bv de aarde vind er wel een stroom plaats,en die moet je gebruiken of opvangen,die capacitit zal best een hoge spanning hebben tov de aarde,anders zou het niet gevaarlijk zijn,het amperage zou ook best wel eens hoog kunnnen zijn afhankelijk vd aderdiameter en lengte vd kabel.

Het zou makkelijker zijn als Solarplanet hetzelfde zou willen verstaan onder bepaalde woorden als de rest van de Aardbewoners. Je kunt lading niet ontladen, net zomin als je water kunt ontwateren of lucht kunt ontluchten.
Een capaciteit kan ook geen spanning hebben, een capaciteit is een laadvermogen, aantal elektronen in een condensator, of aantal voetbalfans in een stadion, of aantal tonnen in een schip.

Als je leidingnet een overschot aan elektronen bevat, een overschot aan lading dus, kun je dat overschot nooit helemaal in een condensator opslaan. Neem maar een volle emmer (leidingnet) en een lege emmer(condensator), en verbindt ze met elkaar via een slangetje. Als de emmers even groot zijn (een even grote capaciteit hebben) krijg je even later twee halfvolle emmers. En dat was dan dat.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures