Springen naar inhoud

1e Afgeleide


  • Log in om te kunnen reageren

#1


  • Gast

Geplaatst op 28 oktober 2004 - 10:14

Is er voor het bepalen van de 1e afgeleide een stappenplan?
Zoja, zou iemand deze uit kunnen leggen bij de volgende functie?

f(x)= -4x2 + 6x

Alvast bedankt! 8)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

noortje

    noortje


  • >1k berichten
  • 1210 berichten
  • VIP

Geplaatst op 28 oktober 2004 - 10:51

kan je al afleiden?

zo ja: de eerste afgeleide is de functie 1 maal afleiden. de tweede is dan tweemaal

in dit geval:
f'(x)= -8x +6

echt een stappenplan uitwerken kan ik ni zo direct geven, omdat het voornamelijk bestaat uit formuletjes. indien je nog niets van afgeleiden gezien hebt, eens vragen aan je leerkracht hoe je dan in godsnaam een eerste afgeleide kan bepalen :shock:

stapenplan deze oefening:
voor deze functie heb ik eerst de afgeleide genomen van -4x≤
d(-4x≤)= -8x (want 4 mag je behouden, de 2 van het kwadraat breng je voorop en dan krijg je 4x2, want afgeleide van x≤=2x idem voor x≥=3x)
vervolgens afgeleide van 6x= 6 (afgeleide van x=1)

mocht er nu gestaan hebben f(x)=-4x≤+6x+3
dan kreeg je: f'(x)=-8x+6: afgeleide constante=0

en zo heb je nog een hele reeks formules.

snap je niets van afgeleiden, ga dan zeker meer uitleg vragen aan je leerkracht, omdat deze kennis vrij essentieel is als je verder gaat met oa functieonderzoek en dergelijke
If you don't think you can reach the stars, that's fine cause it just leaves more for me to grab.

#3

TD

    TD


  • >5k berichten
  • 24049 berichten
  • VIP

Geplaatst op 28 oktober 2004 - 14:41

Afleiden van veeltermen van deze vorm is niet zo moeilijk.

Het volstaat 1 regel en 1 formule toe te passen:

- afgeleide van een som = som van de afgeleiden
- Afgeleide axn = anxn-1

Uit de laatste formule volgt logischerwijs:
(n=1) Afgeleide van 1e graad = zijn coŽfficient
(n=0) Afgeleide van een constante = 0.

Voorbeeld: (D staat voor afgeleide)
D (5x3 -3x2 +7x -2)
= D (5x3) - D (3x2) + D (7x) - D (2)
= 15x2 -6x +7 ("+0")





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures