Springen naar inhoud

wisselschakelaar probleem


  • Log in om te kunnen reageren

#1

ocram

    ocram


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 02 september 2006 - 13:17

Hallo,

Ik heb het volgende probleem, ik heb 4 halogeen spots in de gang die ik allen aan en uit wil kunnen doen met 2 wisselschakelaars (1 aan het begin 1 aan het eind). Nu heb i de schakelaars er te hangen en aangesloten volgens het plaatje op http://nl.wikipedia....Hotelschakeling. Nu is het geval dat ik 1 lamp prima kan schakelen maar als ik de 3 anderen er op aansluit branden 3 heel zacht en schakelt het ook niet meer goed aan en uit. Degene die alleen goed werkte die schakelt nu feller of zachter en die andere 3 branden gewoon heel zacht en bij schakelen gaan ze uit.

Kan iemand mij vertellen wat er fout zit? dat het bij 1 lamp perfect werkt en meerdere helemaal fout gaat

Alvast bedankt.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6607 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 02 september 2006 - 14:31

Hoe heb je die drie andere lampen aangesloten?

#3

Rammelslakje

    Rammelslakje


  • >100 berichten
  • 201 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 september 2006 - 14:54

Klinkt alsof je een paar lampen serie hebt geschakeld... Het schakelschema ziet er ongeveer zo uit:

Geplaatste afbeelding

Ik weet de correcte pictogrammen niet op het moment maar ik denk wel dat je het begrijpt.

p.s. Als iemand denkt dat hierin iets niet klopt zeg het dan A.U.B.
Pa's wijze lynx bezag vroom het fikse aquaduct.

#4

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44858 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 02 september 2006 - 15:11

ik weet wel zeker dat dit niet klopt. Rammelslakje kan twee groepjes lampjes aanzetten of uitzetten onafhankelijk van elkaar, maar niet zoals Ocram wil, beneden aan de trap allemaal aandoen, en op de overloop allemaal weer uit.

Edit>>>>>>>>>>>>>>>
dit klinkt vaaglijk alsof die ene netjes n de schakelaars staat, en die andere drie op n van de twee leidingen tussen de schakelaars in.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#5

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6607 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 02 september 2006 - 15:32

...dit klinkt vaaglijk alsof die ene netjes n de schakelaars staat, en die andere drie op n van de twee leidingen tussen de schakelaars in.

Aan zo iets zat ik ook te denken. Vandaar mijn vraag.
Het kan ook zijn dat n of beide wisselschakelaars niet goed zijn aangesloten. Zo'n ding heeft 3 aansluitingen, dus 2 kansen om het fout te doen. De "moeder" is meestal gekenmerkt met P (phase), L (line) of een rood kleurmerk.

#6

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44858 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 02 september 2006 - 15:45

Als n van die schakelaars niet goed is aangesloten, moeten allevier de lampen toch eigenlijk hetzelfde gedrag vertonen (tenminste, als dat het enige probleem zou zijn). :)

Aangezien ocram het probleem heeft, vraag ik me af of hij kan tekenen wat hij gedaan heeft. Volgens mij moet het er z uitzien (ik meen tenminste dat elke lamp de volle 230 nodig zal hebben, dus heb ik ze parallel gezet)
Geplaatste afbeelding
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#7

Dirk B

    Dirk B


  • >100 berichten
  • 132 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 september 2006 - 01:05

Dit is het correcte schema Jan.
Hoewel ik het schema nog niet duidelijk voor ogen heb, heb ik de indruk dat Ocram 3 lampen vanaf de bovenste wisselschakelaar bedient en 1 lamp vanaf de onderste wisselschakelaar.
Ik ben ook benieuwd naar het schema van ocram.

#8

ocram

    ocram


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 03 september 2006 - 10:49

kk hier is de schema, maar heb maar 3 lampen ingetekend maar het idee is hetzelfde

Geplaatste afbeelding

#9

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44858 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 03 september 2006 - 11:13

En die lijkt dus als twee druppels water op de mijne, en is dus correct. Conclusie: het schema is mogelijk niet goed uitgevoerd:
Je omschrijving van wat de lampen doen doet me denken dat je de draden wel eens als hieronder geknoopt zou kunnen hebben:

Geplaatste afbeelding

Schakelaars beide links (in deze tekening): onderste lamp brandt fel (normaal) drie stuks doen niks.
En schakelaar naar rechts: niets brandt
Schakelaars beide rechts: het groepje van drie komt in serie met de ene onderaan, gevolg, elke lamp krijgt maar 115 V en alle vier de lampen branden flauw
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures