Springen naar inhoud

Stofwisselingsproces in de keuken.


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Plumbum

    Plumbum


  • >25 berichten
  • 52 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 11 september 2006 - 14:10

Hey,

Een gft afvalbak geeft vieze luchtjes af, stinkt zelfs naar rotte eieren. En bij de krat met lege wijnflessen hing een azijnlucht, bij het lege pak melk op het aanrecht hing een vreemde zure lucht.

Hoe ontstaan zulke luchtjes en wat is er precies aan de hand? (stofwisselingsproces in het pak melk enz) Dt zou ik graag willen weten.

Bedankt als iemand me kan helpen!

Groetjes.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Archeopteryx

    Archeopteryx


  • >250 berichten
  • 590 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 september 2006 - 14:54

Bij de gft-bak is het voornamenlijk gewone rotting.
Bij de wijn is het de reactie van alcohol met zuurstof, ethanol wordt dan ethaanzuur en dat is de technische term voor azijnzuur.
Bij melk zijn het melkzuurbacterien die lactose omzetten in melkzuur.

#3

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44865 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 11 september 2006 - 15:01

Bij de gft-bak is het voornamenlijk gewone rotting.

en ook dat is een stofwisselingsproces.

Bij de wijn is het de reactie van alcohol met zuurstof, ethanol wordt dan ethaanzuur en dat is de technische term voor azijnzuur.

Als dit een puur chemische reactie zou zijn, waarom gebeurt dat dan niet als ik een schaaltje van mijn gewaardeerde jenever op de vensterbank in de keuken zet?
Kortom, ook gewoon een stofwisselingsproces.

BacteriŽn, gisten, schimmels, en de stofwisselingsproducten daarvan. Zoek het daar.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#4

Archeopteryx

    Archeopteryx


  • >250 berichten
  • 590 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 september 2006 - 15:22

Zit teveel alcohol in, in jenever, daar gaan beestjes dood van. Is gewoon een oxidatiereactie.

#5

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44865 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 11 september 2006 - 16:49

Ah, op die fiets. :)

Maar dan kun je beter je antwoorden iets zorgvuldiger formuleren. Je zegt dat het eerste een rottingsproces is, het tweede een chemisch proces en in het derde geval begin je over bacteriŽn. Zo wek je de indruk het over drie principieel verschillende processen te hebben. Terwijl het in alle gevallen gaat om stofwisselingsprocessen van schimmels, gisten en/of bacteriŽn.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#6

Archeopteryx

    Archeopteryx


  • >250 berichten
  • 590 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 september 2006 - 16:55

Aja!
Ik dach dat het duidelijk was, maar je heb gelijk,

rotting--> hoofdzakelijk bacterien.
wijn/azijn--> hoofdzakelijk chemisch.
Zure melk--> bacterien, melksuiker wordt omgezet in melkzuur.

#7

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44865 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 11 september 2006 - 17:46

wijn/azijn--> hoofdzakelijk chemisch

nog niet echt duidelijk dus, want dŠn zou mijn jenever net zo vlot azijn moeten geven.

http://www.monashsci.../AceticAcid.htm

Acetic acid is produced by acetic acid bacteria (acetobacter), which are introduced to grape juice and wine by vinegar flies or pre-contaminated equipment or cooperage.

ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#8

Archeopteryx

    Archeopteryx


  • >250 berichten
  • 590 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 september 2006 - 18:01

Ah!
Toch via bacterien...
Denk er wel aan dat jenever 30% alcohol bevat, daar gaan de meeste microorganismen dood van.

#9

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44865 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 11 september 2006 - 18:03

Denk er wel aan dat jenever 30% alcohol bevat, daar gaan de meeste microorganismen dood van.

En dus wordt mijn jenever geen azijn, althans niet totdat er voldoende alcohol verdampt is. :)
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#10

Archeopteryx

    Archeopteryx


  • >250 berichten
  • 590 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 september 2006 - 18:12

Probeer e.e.a. een uit!

#11

Wouter_Masselink

    Wouter_Masselink


  • >5k berichten
  • 8246 berichten
  • VIP

Geplaatst op 12 september 2006 - 11:37

Een beetje speuren op http://www.genome.jp/dbget/ moet je een end op weg kunnen helpen.
"Meep meep meep." Beaker





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures