EN edelgassen

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 30

EN edelgassen

Waarom hebben de de Edelgassen Kr en Xe eigenlijk een elektronegativiteit? Ik bedoel dit: een edelgas heeft 8 elektronen in zijn buitenste schil.. Dus toch helemaal geen reden om elektronegatief te zijn, ze reageren toch immers ook (bijna) nooit? Waarom hebben Kr en Xe als enige een elektronegativiteit? [rr]

Groeten Berend

Gebruikersavatar
Berichten: 4.810

Re: EN edelgassen

Dit vond ik op wikipedia:
In 1933 voorspelde Linus Pauling op basis van hun elektronegativiteit dat xenon en fluor in staat moesten zijn een verbinding te vormen. Neil Bartlett toonde dit in 1962 aan met een experiment waarbij hij gasvormig xenon met platinafluoride liet reageren tot een vaste verbinding van platina, xenon en fluor.

Xenon beschikt net als de andere edelgassen over een geheel gevulde buitenste elektronenschil. Desondanks zijn er omstandigheden waarbij xenon reacties kan aangaan met andere elementen. Naast de fluoriden bestaan natriumperxenaat en het zeer explosieve xenontrioxide en xenontetraoxide. Hierbij kan xenon 2, 4, 6 of 8 elektronen opnemen.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Xenon

Voor krypton is daar niks over te vinden, maar dit is hoogstwaarschijnlijk om diezelfde reden dat er wel degelijk onder bepaalde omstandigheden reacties kunnen ontstaan met deze stof.

Gebruikersavatar
Berichten: 86

Re: EN edelgassen

De enige verbinding die met krypton gevormd kan worden, is kryptondifluoride (KF2) dat bereid kan worden bij zeer lage temperatuur uit een gasmengsel bestaande uit kryton en fluor. Boven de 250K ontleedt de stof zich weer.

Ook het edelgas radon zou in principe in staat moeten zijn tot het vormen van bindingen met fluor (en andere atomen), maar radon is radioactief en de langstlevende isotoop heeft een halfwaardetijd van ongeveer 4 dagen, waardoor er zeer weinig bekend is over de chemie van radonverbindingen.

Berichten: 30

Re: EN edelgassen

Dus He en Ne kunnen dus NOOIT reageren, hoe goed de omstandigheden ook zijn?

En waarom wordt er op deze site: http://www.lenntech.com/elementen-periodie...egativiteit.htm over "Elektronegativiteit: onbekend" (zie edelgassen) gesproken?

Gebruikersavatar
Berichten: 86

Re: EN edelgassen

Van Kr en Xe is wel degelijk een elektronegativiteit bekend. Zie bijvoorbeeld http://en.wikipedia.org/wiki/Electronegativity

Met He en Ne kunnen naar mijn weten geen stabiele verbindingen gevormd worden. En een elektronegativiteit daarvan kan om die reden ook niet bepaald worden. Ze zijn overigens wel in staat tot het vormen van ionen en kunnen dus wel degelijk (onder de juiste omstandigheden) reageren.

De eerste argonverbinding is in 2000 voor het eerst gemaakt. Het gaat hier om de verbinding HArF, welke stabiel is tot een temperatuur van 40 K. Maar een elektronegativiteit is naar mijn weten niet bepaald.

Dat er van radon geen elektronegativiteit bepaald is, komt door zijn radioactiviteit waardoor het moeilijk is er verbindingen mee te maken. Dit geldt ook voor andere zware radioactieve elementen.

De elektronegativiteit van de edelgassen kan echter wel ongeveer berekend worden. Zie daarvoor http://pubs.acs.org/cgi-bin/abstract.cgi/j...j100886a039.pdf

Reageer