Hotelschakeling

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer
Berichten: 1

Hotelschakeling

Ik heb een hotelschakeling bij de trap maar deze doet het niet. Alle draden zijn aanwezig.

De P op de schakelaars ontbreekt.

Hoe kan ik toch de schaling in orde krijgen :shock:

Berichten: 142

Re: Hotelschakeling

heb je wel wisselschakelaars gebruikt?

en op hoeveel punten wil je schakelen?

Berichten: 12

Re: Hotelschakeling

Ervan uitgaande dat je ook wisselschakelaars hebt gebruikt, kan je best eens de bevestiging van de snoeren controleren.

De snoeren moeten van de hoofdketen vertrekken en toekomen in de eerste wisselschakelaar. Daar steek je een rood (of bruin) in, er vertrekken doorgaans 2 andere (zwart, wit of zo) uit.

Die twee andere moeten toekomen bij de hotelschakelaar. Die heeft 4 plaatsen waar snoeren in kunnen bevestigd worden. Normaal zitten er 2 iets dichter bij de kant waar je het schakelplaatje steekt, en 2 iets verder (die zitten dus dieper in de muur). De 2 snoeren die toekomen van de eerste wisselschakelaar steek je ofwel in de eerstvermelde gaten, ofwel in de laatstvermelde.

In de andere 2 gaten zitten de snoeren die vertrekken naar de andere wisselschakelaar. Vandaaruit vertrekt dan één snoer naar de lamp(en).

Het gaat hier enkel om de fasedraden (doorgaans rood of bruin). De blauwe snoeren (nuldraad) en geelgroene (aarding) zijn gewoon onderling verbonden, zonder tussenkomst van de schakelaars zelf.

Berichten: 2

Re: Hotelschakeling

hi ben nog erg nieuw hier maar wil toch ff zeggen: fase is bruin of GROEN (dus niet rood) wik niet eigenwijs klinken maar anders blijf je bezig

Reageer