Analyse zeewater

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 26

Analyse zeewater

Wij zijn 2 jongens uit 6VWO die een profielwerkstuk willen doen over de kwalitatieve en kwantitatieve analyse van zeewater.

Wij hebben inmiddels al bepaald welke onderzoeken wij willen uitvoeren aan het zeewater-monster. Hiervoor willen wij graag een ICP-AES analyse doen. Ook willen we graag een onderzoek doen naar de isotopen van water die zich in zeewater bevinden, misschien is massaspectrometrie hier een optie voor. Wij kwamen op internet een analyse-methode tegen die wij misschien ook zouden willen gebruiken dit was de methode van Mössbauer.

Ook willen wij een onderzoekje doen naar de concentratie CL-, (gravimetrie)

Kan iemand ons misschien info geven over deze onderzoeksmethode's?

graag zouden wij een reactie krijgen.

Berichten: 288

Re: Analyse zeewater

heb je al eens nagedacht over de nodige apparatuur? Ik denk niet dat dit haalbaar is in het middelbaar onderwijs of kunnen jullie in een gespecialiseerd labo terecht?

verder nog wat informatie

Volgens het eenvoudige model van Bohr kunnen de elektronen in de aangeslagen toestand geraken .Door de hoge temperaturen in het plasma (7000 - 10000 K) verdampen de kristallen en dissociëren ze tot neutrale atomen, die door de thermische energie in het plasma in de aangeslagen toestand komen. Deze aangeslagen toestand is echter geen stabiele toestand en de aangeslagen atomen vallen terug in de grondtoestand onder uitzending (emissie) van fotonen. Omdat een atoom beschikt over verschillende aangeslagen toestanden, kan het dus fotonen van verschillende frequenties / golflengtes uitzenden. De verzameling fotonen van uiteenlopende golflengte noemen we het atoomspectrum. Omdat het hier gaat om het uitzenden van fotonen, spreken we van emissiespectrum. Ieder element kent zijn eigen, specifieke, emissiepectra.

Het geëmiteerde licht komt, op afbeelding, als wit-licht binnen, en wordt

vervolgens op een rooster (vergelijk met het prisma-effect) gebroken in karakteristieke golflengten. Dit licht wordt m.b.v. fotonmultiplier-tubes (electronische oogjes met versterkers) gemeten en de resultaten worden m.b.v. een computersysteem verwerkt.

http://www.vito.be/milieu/pdf/cma/2_I_B1.P...h=%22ICP-AES%22

In een massaspectrometer worden individuele moleculen van het monster in de gasfase geïoniseerd. Daarna worden de gevormde ionen versneld in een elektrisch veld. De ionen worden vervolgens gescheiden op basis van hun massa/ladingsverhouding (m/z) waarna de detectie volgt. In een massaspectrum wordt de intensiteit van iedere m/z weergegeven

"]http://www.aljevragen.nl/sk/analyse/ANA160.html[url]

Berichten: 288

Re: Analyse zeewater

http://www.aljevragen.nl/sk/analyse/ANA160.html

hopelijk werkt de link nu

verder iets dat misschien wel haalbaar is

http://www.experimenten.nl/zeewater.html

sulfaat, nitraat en ammonium moeten ook wel fotometrisch te bepalen zijn.

Ca en Mg ionen kan men bepalen door een complexometrische titratie met EDTA

zie eens http://home.scarlet.be/~cl580930/hardheid_water.doc

Berichten: 288

Re: Analyse zeewater

Dit is een analyse voor afvalwater, misschien vind je ook iets bruikbaar voor zeewater

http://home.scarlet.be/~cl580930/eindwerk/...er_(GOED)_2.doc

Berichten: 26

Re: Analyse zeewater

Wij wachten nog op een reactie van het laboratorium van de TU Delft.

Wij hopen dat we daar mogen testen.

Dank voor alle info.

Berichten: 48

Re: Analyse zeewater

Dit kan je misschien helpen:

http://chemmovies.unl.edu/chem_source_pdf/...ry_seawater.pdf

de Cl- titratie met CrO4(2-) and Ag+ werkt goed. Vorig jaar nog gedaan. Succes er mee!

Berichten: 1

Re: Analyse zeewater

Zeewater analyses (metalen analyse) zijn lastig vanwege de zware matrix. Het water moet daarom eerst worden geëxtraheerd voor je een ICP analyse erop los kunt laten. Je moet dan wel rekening houden met een verlies aan rendement. Het chloride gehalte kun je gewoon het beste bepalen door middel van een titratie met zilvernitraat. Verder kunnen er verschillen ontstaan door de diepte waarop je het monster neemt. Mocht de TU Delft geen info hebben dan moet je maar een bericht achter laten. Ik heb nog wel een werkvoorschrift voor de bepaling van metalen in zeewater en andere analyses in zeewater. In het verleden hebben wij havenmetingen gedaan.

Berichten: 26

Re: Analyse zeewater

Wij hebben helaas te horen gekregen van de TU Delft dat wij daar niet terecht kunnen wegens een overbezetting van de toestellen, inmiddels hebben wij de chemische afdeling van de Hogeschool Rotterdam gevraagd, maar nog geen reactie. Graag zouden wij een aantal voorbeelden van proeven ontvangen die wij gewoon op school zouden kunnen uitvoeren.
Alles moet zo eenvoudig mogelijk gemaakt worden, maar ook niet eenvoudiger dan dat.

(Einstein)

Berichten: 12.262

Re: Analyse zeewater

Voor AES/AAS moet je denk ik toch wel naar een universiteit, hier in utrecht worden ze wel gebruikt bij 1e/2e jaars practica voor chemici.

Wat isotopen betreft: Wil je die van waterstof of van zuurstof bepalen, of allebei?

Voor zuurstof zul je zeker masspec of iets dergelijks nodig hebben, maar deuterium van protium onderscheiden kan misschien nog wel langs 'chemische' weg - door het enorme massaverschil zijn de reactiviteiten flink verschillend.
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 175

Re: Analyse zeewater

Hardheid bepalen ([Mg2+] en [Ca2+]) door middel van titratie met EDTA.
TU/e Werktuigbouwkunde

Reageer