vrouwen en wetenschap

Moderator: Rhiannon

vrouwen en wetenschap

hallo allemaal,

aangezien ik in het 6de middelbaar zit moet ik dit schooljaar een scriptie maken (allé ja, scriptie is een groot woord vind ik, eerder een werkstuk met veel informatie en dan een korte mening).

dit is de titel die ik heb gekozen:

De historie van de vrouwelijke bijdragen tot de wetenschappen.

De vrouwen en de Nobelprijs voor de natuurkunde of de wiskunde.

Welke belangrijke bijdragen werden geleverd door een vrouw?

Hoe komt het dat de vrouwen in de minderheid zijn, zijn de mannen misschien intelligenter?

(voor alle duidelijkheid: ik ben er REDELIJK ZEKER van dat dit NIET komt doordat de mannen intelligenter zijn )

in ieder geval, nu zoek ik zo een beetje langs alle mogelijke kanalen naar informatie hierover, dus had ik graag enkele vragen gesteld aan alle mensen die de moeite doen om dit te lezen:

1) vindt u ook dat er opvallend meer mannelijke wetenschappers zijn die iets bereikt hebben, of valt dit volgens u allemaal nog wel mee?

2) hebt u eventueel een verklaring voor het 'gebrek' aan vrouwen in de wetenschappen?

3) voor de vrouwen: hebt u er zelf ooit over nagedacht om 'de wetenschap in te gaan'? waarom wel/niet? denkt u dat andere vrouwen om deze reden(en) ook wel/niet in de wetenschap zijn gegaan?

4) voor de mannen: zou u het een probleem vinden als uw vrouwen 'wetenschapper' zou worden, of zou zijn? denkt u dat één van de verklaringen waarom er minder vrouwen in de wetenschap zitten, is: de mannen zijn intelligenter?

5) welke vrouwelijke wetenschappers/winnaars van de nobelprijs voor wiskunde of natuurkunde kent u? zijn dit er minder dan u er mannelijke kent, of juist meer?

andere meningen of ideeën over dit onderwerp zijn natuurlijk altijd welkom in deze thread (ik hoop trouwens dat ik die goed heb geplaatst, zo niet, zet hem gerust waar u hem beter vindt passen, mod's )

ik ben echt wel benieuwd naar de meningen van andere mensen over dit onderwerp!

groetjes!

Gebruikersavatar
Berichten: 9.240

Re: vrouwen en wetenschap

Het feit dat er minder vrouwen zijn in de wetenschap licht niet aan inteligantie maar aan het feit dat vrouwen in het verleden nou eenmaal altijd op de tweede plaats hebben gestaan.

Sociologisch gezien werd er nooit van een vrouw verwacht slim te zijn. Een vrouw moest andere kwaliteiten hebben. Een vrouw is veel beter in het communcieren dan een man. Maar aan de andere kant zijn het weer enorm slechte kaartlezers (spr.u.ervaring)en kaartlezen staat weer in nrelatie met ruimtelijk inzicht, wat weer in relatie staan met wiskunde.

Je kunt het zelfs terugtrekken naar de prehistorie, waar de vrouw thuis bleef met de kinderen en in de 'kudde' van andere vrouwen en kinderen.

En de mannen gingen jagen, daar heb je goed ruimtelijk denken voor nodig.

Na 2 miljoen jaar gaat er dat toch inzitten.

Ik zit(zat) met 3 vrouwen in de klas van 50 op natuurkunde aan de HBO.

voor chemie en werktuigbouw is die ratio niet zo slecht.

Re: vrouwen en wetenschap

Het fenomeen "vrouw" is al vanaf het ontstaan van de mens volgens de bijbel zwak te noemen. Ze is degene die zich heeft laten misleiden --> Het was Eva die de appel plukte! En zo is de erfzonde ontstaan die de mens nu nog steeds meedraagt (volgens sommigen).

In de oude-filosofie heet men de vrouw altijd gezien als een mens die zich louter leidt tot passies en hartstocht. Het is daarom ook te verklaren waarom ze pas na WOII iets mochten kopen zonder handtekening van hun partner --> Ze lieten zich leiden door passies en hartstocht waardoor ze het ene moment dit en het andere moment dat wilde. Hierop kan de economie niet leven natuurlijk! De ene dag koopt ze een wasmachine en wil deze vervolgens kort daarop terugbrengen...

Meisjes onderwijs is ook altijd anders van aard geweest dan die van de jongens. Om vrouwen meer rechten te geven op bepaalde gebieden was er natuurlijk vrouwelijke deelname in de politiek noodzakelijk. Dit werd belemmert door het stemrecht, dat pas na WOI vrouwen het recht gaf actief deel te nemen aan de politiek. Nu is er in de wetenschap natuurlijk tot aan WOII enorm veel uitgevonden door mannen. De opkomst van vrouwen in de wetenschap is NOG STEEDS in een groeiende fase. Tegenwoordig krijgen scholen subsidies als ze gelukt is vrouwen te hebben opgeleid als hoogleraar (discriminatie!).

Dit is maar 1 kant van het verhaal... er zullen vast nog meer redenen te bedenken zijn.

Re: vrouwen en wetenschap

Hey,

misschien kan je eens kijken op www.natuurwetenschappen.be.

Daar is onderzoek gedaan naar 'meisjes en wetenschap'.

Het houdt in dat de grote wetenschappelijke theorieën vaak

door de vrouwen van de 'uitvinders' zijn ingegeven.

Groetjes

Inne

Re: vrouwen en wetenschap

Maria Slodowska,beter gekend als madame Curie en haar dochter zijn het

noemen meer dan waard.Ze had het als Pools meisje zeker niet gemakkelijk om te kunnen studeren op een schamel kamertje te Parijs.

Ze ontdekte samen met haar man Pierre het element radium.Na de dood van haar man werkte ze heel haar leven in die richting van de wetenschap.Ze had zo weinig tijd voor zich zelf,dat ze kort voor de uitreiking van de Nobelprijs realiseerde dat ze geen kleed had voor zo'n plechtigheid.

Berichten: 259

Re: vrouwen en wetenschap

Dacht in de eerste instantie ook aan de familie Curie. Tsja, om mijn natuurkundeleraar (niet die astroloog!) even te citeren "Marie Curie zat liever in de pekblende te rotzooien dan dat ze naar de uitreiking van de Nobelprijs ging."

Als je een vrij bekende Nederlandse vrouwelijke wetenschapper wil hebben: Ik zou zeggen, probeer eens contact te zoeken met Ewine van Dishoek. Das een vrouwelijke astronomieprofessor in Leiden.

Berichten: 51

Re: vrouwen en wetenschap

Hey,

Ik wilde hier even op reageren. Ik doe zelf N&T op de middelbare school en ben een meisje (ook behoorlijk in de minderheid).

Wat ik gehoord heb is dat men vroeger dacht, doordat vrouwen menstrueerden ze dan ook hun slimheid zeg maar kwijtraakten. Dit slaat natuurlijk nergens op, maar het verklaart misgien wat. Er is trouwens onderzoek naar gedaan en het blijkt dat als vrouwen in die periode zitten, ze meer ruimtelijk inzicht hebben (!).

Maar goed, ik denk ook dat mannen meer inzicht hebben in het algemeen. Maar er zijn uitzonderingen. Ik persoonlijk doe dus nt en het gaat me allemaal behoorlijk makkelijk af, duss (uche, uche). :wink: :shock:

Ik vind het wel een ongelooflijk leuk onderwerp voor een scriptie. Mijn complimenten!

mzzl tov

Gebruikersavatar
Berichten: 4.220

Re: vrouwen en wetenschap

number one schreef:1) vindt u ook dat er opvallend meer mannelijke wetenschappers zijn die iets bereikt hebben, of valt dit volgens u allemaal nog wel mee?

aan de ene kant denk ik dat dit zeker zo is, maar aan de andere kant ben in geneigd te zeggen dat mannen eerder in de publiciteit komen met wetenschappelijke ondekkingen. Ook denk ik dat er mannen zijn die vrouwen nog steeds niet serieus willen nemen als het gaat om wetenschap etc... ik denk dat dat net zoiets is als dat mannen niet graag verliezen van een vrouw met 'armpje drukken' ofzo.

2) hebt u eventueel een verklaring voor het 'gebrek' aan vrouwen in de wetenschappen?

Ik denk dat hier twee hoofdoorzaken zijn: 1) is interesse en die is nouw verbonden met de 2e; 'living up to expectations'. Als je kijkt wat er in deze maatschappij van een vrouw wordt verwacht, is het niet gek dat er weinig in de wetenschap terecht komen. Vanaf hun eerste stapjes krijgen ze roze poppen en de jongens krijgen stoere mecano. Meisjes mogen niet vechten dus leren ze achterbaks te doen als het nodig is en jongens mogen zich niet laten kennen en slaan elkaar dus een blauw oog.

Oke.. betoog over :wink:


3) voor de vrouwen: hebt u er zelf ooit over nagedacht om 'de wetenschap in te gaan'? waarom wel/niet? denkt u dat andere vrouwen om deze reden(en) ook wel/niet in de wetenschap zijn gegaan?

Hier heb ik een chromosoompje te veel voor

4) voor de mannen: zou u het een probleem vinden als uw vrouwen 'wetenschapper' zou worden, of zou zijn? denkt u dat één van de verklaringen waarom er minder vrouwen in de wetenschap zitten, is: de mannen zijn intelligenter?

Nee, ik zou er totaal geen problemen mee hebben als mijn vriendin/vrouw 'de wetenschap' in gaat. Sterker nog: ik zou het aanmoedigen omdat het mij zelf ook een leuke tak lijkt. Daarnaast is mijn vriendin begonnen aan een studie psychologie & ze wil de neuro-kant op. Dat is pure wetenschap..

5) welke vrouwelijke wetenschappers/winnaars van de nobelprijs voor wiskunde of natuurkunde kent u? zijn dit er minder dan u er mannelijke kent, of juist meer?

Hm, ik ben bang dat ik hier af moet haken want hier kan ik geen zinnige bijdrage leveren..

groetjes!
Maar aan de andere kant zijn het weer enorm slechte kaartlezers (spr.u.ervaring)en kaartlezen staat weer in nrelatie met ruimtelijk inzicht, wat weer in relatie staan met wiskunde.
Volgens de theorie van de meervoudige intelligentie haal je nu logisch-mathematisch en visueel door elkaar.. Als je volgens deze theorie visueel sterk bent, kun je in je gedachten bijvoorbeeld goed een driedimensionale oplossing voor ruimtelijke vragen en problemen visualiseren.

Logisch-mathematisch daarentegen is goed in het gebruik van abstracte symbolen, het 'zien' en gebruiken van algoritmes en het planmatig/analytisch problemen aanpakken".

Wellicht dat er een verschil is in waar de sterke kanten liggen bij mannen en bij vrouwen. Misschien zijn mannen/vrouwen anders slim. Ik denk niet dat vrouwen minder slim zijn dan mannen. Ik denk dat het bij vrouwen minder wordt gestimuleerd om er wat mee te doen..

Groeten,

Martin
Of course, the theory of relativity only works if you're going west.

-Calvin-

Gebruikersavatar
Berichten: 1.210

Re: vrouwen en wetenschap

Ik denk dat het bij vrouwen minder wordt gestimuleerd om er wat mee te doen..
dat geldt, vind ik, niet meer voor de dag van vandaag. Vrouwen moeten zich wel nog altijd meer bewijzen dan mannen de dag van vandaag, maar ik heb nooit ondervonden dat ik minder gestimuleerd werd om iets te doen.

als je bij ons op de univ komt kijken, zal je zien dat er procentueel gezien meer vrouwen zijn dan mannen.
If you don't think you can reach the stars, that's fine cause it just leaves more for me to grab.

Gebruikersavatar
Berichten: 4.220

Re: vrouwen en wetenschap

Ok, terechte opmerking.

Toelichting: ik doelde op de inm. oudere generatie wetenschappers. Dat had ik er even bij moeten zetten.. ik had mijn moeder in mijn achterhoofd, die van haar vader naar de huishoudschool moest :shock: ..toen ze dat niet wilde is ze de verpleging in gegaan.

Vervolgens heeft ze met twee kinderen haar VWO gehaald (avondschool) en een opleiding van SPSO gedaan (weet zo snel niet exact wat). Ze kan het wel.. t werd alleen niet gestimuleerd.

Groeten,

Martin
Of course, the theory of relativity only works if you're going west.

-Calvin-

Gebruikersavatar
Berichten: 1.107

Re: vrouwen en wetenschap

1) vindt u ook dat er opvallend meer mannelijke wetenschappers zijn die iets bereikt hebben, of valt dit volgens u allemaal nog wel mee?
Ik ken in ieder geval meer mannelijke dan vrouwelijke wetenschappers. Denk maar aan de grote namen in bijvoorbeeld de natuurkunde: Volta, Ohm, Einstein, Planck, Bohr.
2) hebt u eventueel een verklaring voor het 'gebrek' aan vrouwen in de wetenschappen?
Ik denk dat dat historisch een beetje zo gegroeid is, van oudsher werkte de man en bleef de vrouw thuis. In de afgelopen 100 jaar (ruim genomen) is dat pas een beetje aan het veranderen.
3) voor de vrouwen: hebt u er zelf ooit over nagedacht om 'de wetenschap in te gaan'? waarom wel/niet? denkt u dat andere vrouwen om deze reden(en) ook wel/niet in de wetenschap zijn gegaan?
nvt :wink:
4) voor de mannen: zou u het een probleem vinden als uw vrouwen 'wetenschapper' zou worden, of zou zijn? denkt u dat één van de verklaringen waarom er minder vrouwen in de wetenschap zitten, is: de mannen zijn intelligenter?
Nee, ik zie vrouwen niet anders als mannen, het zijn allemaal mensen, dus ik zie geen enkele reden om ze anders te zien.
5) welke vrouwelijke wetenschappers/winnaars van de nobelprijs voor wiskunde of natuurkunde kent u? zijn dit er minder dan u er mannelijke kent, of juist meer?
Marie Curie is eigenlijk de enige. Ik ken meer mannelijke inderdaad.

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: vrouwen en wetenschap

in² E Ro / {e schreef:Hey,

misschien kan je eens kijken op www.natuurwetenschappen.be.

Daar is onderzoek gedaan naar 'meisjes en wetenschap'.

Het houdt in dat de grote wetenschappelijke theorieën vaak

door de vrouwen van de 'uitvinders' zijn ingegeven.

Groetjes

Inne
dit is zeker interessant je kan het zeker hebben over de vrouwen achter de grote mannen der wetenschap.
"Meep meep meep." Beaker

Re: vrouwen en wetenschap

Wilt u mij a.u.b. een vrouwelijke uitvinder geven die vroeger iets heeft uitgevonden. ook zou ik er info en een plaatje bij willen hebben :shock: ik hoop dat het u lukt vriendelijke groeten Loraine Cairo

Berichten: 510

Re: vrouwen en wetenschap

Mrarie Curie :shock:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Marie_Curie

Als je op google onder deze naam zoekt zal je meer informatie vinden!

suc6

Berichten: 86

Re: vrouwen en wetenschap

Mannen houden zich meer bezig met dingen waaraan de meeste vrouwen voorbijgaan. Ik als vrouw merk dat mannen zich sneller gaan specialiseren in iets, terwijl vrouwen over het algemeen een bredere interesse hebben. Ook nog iets recht zetten graag dat ergens in het begin van de discussie opgeworpen werd: Eva plukte de appel idd zij was misleidt, maar Adam at ook, door Eva's invloed; en alles is dan nu zijn schuld=> zo werd door de zonde van 1 man alle mensen zondaars :shock:

Dat heb ik niet uitgevonden. Als je iets beweerd, maak dan ook dat je bewering klopt, ga niet enkel voort op wat men zegt, lezen kan ook eens geen kwaad :wink:

Reageer