Springen naar inhoud

vierkantsvergelijkingen met de abc formule


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Xtropez

    Xtropez


  • >100 berichten
  • 215 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 oktober 2006 - 20:19

ik heb 3 oefeningen die ik maar niet kan oplossen:

1) (15-3x^2)(x^2-4x)=0
15x^2-60x-3x2=0

maar hier zit ik volgens mij al fout?

2) 3x(2x-8)=x(5x-20)+2(x^2-16)
6x-24x=5x^2-20x+2x^2-32
6x-24-5x^2+20-2x^2+32=0
-3x^2+38x-4=0

maar dit klopt ook niet :)

3) (z-1)(z-2)+(z-1)(z-3)+(z-1)(z-5)
z^2-2z-z+2+z^2-3z-z+"+z^2-(z-z+5=0

32^2-14z+10

zoek de fout?

alvast bedankt!!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

aaargh

    aaargh


  • >1k berichten
  • 1279 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 oktober 2006 - 20:28

Voorzover ik weet is dit geen huiswerkorum maar nuja.

Dit zijn geen vierkantsvergelijkingen, dit zijn allemaal vierdegraadsvergelijkingen. Volgens mij heb jij ze verkeerd overgetypt.

#3

Xtropez

    Xtropez


  • >100 berichten
  • 215 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 oktober 2006 - 20:30

ze zijn juist getypt zeker weten.

#4

iterums

    iterums


  • >25 berichten
  • 32 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 15 oktober 2006 - 20:44

ik heb 3 oefeningen die ik maar niet kan oplossen:

1) (15-3x^2)(x^2-4x)=0
15x^2-60x-3x2=0  

maar hier zit ik volgens mij al fout?

2) 3x(2x-8)=x(5x-20)+2(x^2-16)
6x-24x=5x^2-20x+2x^2-32
6x-24-5x^2+20-2x^2+32=0
-3x^2+38x-4=0

maar dit klopt ook niet :)

3) (z-1)(z-2)+(z-1)(z-3)+(z-1)(z-5)
z^2-2z-z+2+z^2-3z-z+"+z^2-(z-z+5=0

32^2-14z+10

zoek de fout?  

alvast bedankt!!

product van factoren is 0 als 1 (of beide) van de factoren 0 is?

#5

Safe

    Safe


  • >5k berichten
  • 9899 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 15 oktober 2006 - 21:04

ik heb 3 oefeningen die ik maar niet kan oplossen:

1) (15-3x^2)(x^2-4x)=0
15x^2-60x-3x2=0  

maar hier zit ik volgens mij al fout?

2) 3x(2x-8)=x(5x-20)+2(x^2-16)
6x-24x=5x^2-20x+2x^2-32
6x-24-5x^2+20-2x^2+32=0
-3x^2+38x-4=0

maar dit klopt ook niet :)

3) (z-1)(z-2)+(z-1)(z-3)+(z-1)(z-5)

z^2-2z-z+2+z^2-3z-z+"+z^2-(z-z+5=0

32^2-14z+10

zoek de fout?  

alvast bedankt!!


De bedoeling is: Eerst op 0 herleiden, dan ontbinden in factoren!!!
Dit noemen we: HET RECEPT!
1) (15-3x^2)(x^2-4x)=0
Eerste stap: is klaar (rechterlid is 0)
Hier heb je al (twee) factoren, uit de eerste factor kan '3 naar buiten'.
Uit de tweede factor kan 'x naar buiten'.
Dus: 3(5-x)x(x-4)=0 of 3x(5-x)(x-4)=0
Van wege de 0 (links) weet (!!!) je nu: x=0 of 5-x=0 of x-4=0 (weet je het weer?)

2) 3x(2x-8)=x(5x-20)+2(x^2-16)
In alle 'termen' zit de factor x-4 (OK!)
3x*2(x-4)=5x(x-4)+2(x-4)(x+4) Volg nu het recept

3) (z-1)(z-2)+(z-1)(z-3)+(z-1)(z-5)
Hier mis ik iets: het is geen vergelijking!
Overal zie ik de factor z-1, volg het recept!





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures