[Scheikunde] Chloridegehalte brood bepalen

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 67

[Scheikunde] Chloridegehalte brood bepalen

Tijdens de les chemie deden we volgend practicum:

Werkwijze:

We verkruimelden het gedroogde brood en maalden het fijn met behulp van de mortier en vijzel. Daarna wogen we nauwkeurig 50g van dit brood af en deden het brood in een maatbeker (500ml). We voegden hierbij 300ml gedestilleerd water en lieten deze oplossing een tijd staan ( 30-60min.). Daarna filtreerden we dit mengsel in de erlenmeyer en pipetteerden hiervan exact 25ml. Deze oplossing titreerden we met een 0,1M AgNO3 –oplossing en we voegden ook K2CrO4 5%-oplossing toe om als indicator te dienen. De beginoplossing zag er nu geel uit, na de titratie was deze bruin geworden. We noteerden nauwkeurig het beginvolume in de buret en ook het eindvolume. Deze trokken we van elkaar af om de het getitreerde volume te verkrijgen.

de titratie kwam uit op een getitreerd volume van 13.55ml; we berekenden dat de concentratie chloride gelijk was aan 0.054M. Nu moeten we daar de massaprocent tov de massa droge stof van berekenen en deze moet volgens de wet onder de 2% zitten. Hoe doe je dit?

gr

fender

Gebruikersavatar
Berichten: 4.220

Re: [Scheikunde] Chloridegehalte brood bepalen

Als je 0,054 mol chloride-ionen per liter had en je hebt 25 ml van deze oplossing gebruikt, weet je hoeveel mol chloride-ionen je in je oplossing had.

Daarbij weet je de massa van een chloride-ion & je weet dat je 50 gram brood hebt afgewogen.

Kom je er zo uit?

Gelieve in het vervolg een [tag] in de onderwerpregel te zetten, net als de rest van de topics.
Of course, the theory of relativity only works if you're going west.

-Calvin-

Reageer