Springen naar inhoud

[Elektriciteit] Superpositie


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Cycloon

    Cycloon


  • >1k berichten
  • 4810 berichten
  • VIP

Geplaatst op 25 oktober 2006 - 18:20

Ik heb een kleine onduidelijkheid ivm de superpositiestelling om een netwerk op te lossen :?: . Ik heb geen scanner, de oefening inscannen is dus geen optie (tekenen op de pc kan wel maar neemt wel even tijd) maar ik ga m'n vraag maar in het algemeen stellen:

Stel je hebt een netwerk met 2 spanningsbronnen in, je gaat dus beiden eens appart kortsluiten om dan twee keer de deelstromen te vinden in elke tak van het netwerk. Wil je nu de combinatie weten van deze stromen moet je iets zoals dit doen op het einde:

I = I' + (of -) I'' (dus de stromen in beide gevallen).

Nu begrijp ik echt niet wanneer het + of - moet zijn. Heeft dit te maken met hoe de stroom loopt in die tak in beide gevallen, of moet je op de spanning letten (kheb echt geen idee :) )

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Mark-123

    Mark-123


  • >25 berichten
  • 98 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 25 oktober 2006 - 18:30

Ik weet niet zeker of ik je vraag goed begrijp, maar zoals ik je vraag interpreteer is dit het antwoord:

Je kijkt simpelweg naar de stroomrichting. Is die bij beide stromen gelijk, dan tel je ze op. En anders trek je ze af.

Ben benieuwd of ik je hiermee geholpen heb.

#3

Cycloon

    Cycloon


  • >1k berichten
  • 4810 berichten
  • VIP

Geplaatst op 25 oktober 2006 - 18:35

Ok ja dat was het antwoord dat ik dus zocht. M'n voorbeeld oefening heb ik dus verkeerd overgeschreven (ver van het bord zitten is ook niet alles :)). Maar ik begrijp waar ik moet op letten nu :?:

#4

Mark-123

    Mark-123


  • >25 berichten
  • 98 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 25 oktober 2006 - 18:38

Ah, gelukkig. Soms kan het heel makkelijk zijn he. Succes verder.

#5

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44859 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 27 oktober 2006 - 09:35

Ik snap de crux niet van dit experiment, en daarom lees ik het misschien wel helemaal verkeerd.

Als ik twee identieke spanningsbronnen parallel aan elkaar over één weerstand zet, dan maakt het voor de stroomsterkte door de weerstand toch geen fluit uit of ik nou een van de spanningsbronnen weghaal of niet??

Geplaatste afbeelding

afgezien van inwendige weerstand van de spanningsbronnen maakt het toch niks uit of ik de schakelaar indruk of niet?
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#6

Mark-123

    Mark-123


  • >25 berichten
  • 98 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 oktober 2006 - 13:14

De TS heeft toch geen netwerk als voorbeeld gegeven? Wanneer er met beide spanningsbronnen een verschillende weerstand in serie staat, dan zul je het probleem op moeten lossen op bijvoorbeeld de manier die de TS aangeeft. Bij het circuit dat jij tekent hoeft dat uiteraard niet...

#7

Cycloon

    Cycloon


  • >1k berichten
  • 4810 berichten
  • VIP

Geplaatst op 27 oktober 2006 - 16:43

Ja het ging inderdaad over een netwerk met verschillende takken, en verschillende weerstanden.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures