Springen naar inhoud

Vraagje over vloeibaar zuurstof en stikstof


  • Log in om te kunnen reageren

#1

ChaoticMind

    ChaoticMind


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 09 december 2004 - 15:58

In het Botlekgebied staat op het terrein van Air Products de grootste luchtscheidingsfabriek ter wereld. In de goed geisoleerde 65 m hoge toren wordt lucht aangezogen. Door sterk te koelen worden argon, stikstof en zuurstof gewonnen. De installatie levert per dag 3000 ton zuivere zuurstof en 6500 ton stikstof aan Shell. Het kookpunt van enkele gassen in graden Celsius;
Zuurstof: - 192 Graden
Stikstof: -196 Graden
Argon: -186 Graden
a) Tot welke temperatuur moet je lucht afkoelen om argon vloeibaar te maken?
b) Waarom produceert de luchtscheider meer stikstof dan zuurstof?
c) Eťn dm3 zuurstofgas weegt 1,5g. Bereken hoeveel liter zuurstof de luchtscheider per dag produceert.


Bedankt!! :shock:

edit peterdevis: Vraagje is zo'n vage titel, daarom heb ik hem aangepast.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Eowyn

    Eowyn


  • 0 - 25 berichten
  • 11 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 09 december 2004 - 16:21

1) de vaste stof heeft geen kookpunt en zal dus gewoon achterblijven als vaste stof nadat de vloeistof verdampt is (al dan niet opgevangen)

2) Als de kookpunten erg dicht bij elkaar liggen zal het heel lastig zijn om te destilleren

3) Destilleren, dus koken van het mengsel op de temperatuur die hoort bij vloeistof 1 en deze damp opvangen en condenseren, vervolgens voor vloeistof 2 en 3 herhalen.

4) waarschijnlijk omdat de gist een stof produceert die in het water en de suiker een stof oplevert die qua kookpunt dicht bij dat van zuivere alchohol ligt, maar dat weet ik niet zeker.

5) geen tijd :wink:

6) zie 6, denk omdat de kookpunten te dicht bij elkaar liggen.

Eowyn
Master of Doom by Doom mastered....

#3

ChaoticMind

    ChaoticMind


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 09 december 2004 - 16:49

1) de vaste stof heeft geen kookpunt en zal dus gewoon achterblijven als vaste stof nadat de vloeistof verdampt is (al dan niet opgevangen)

2) Als de kookpunten erg dicht bij elkaar liggen zal het heel lastig zijn om te destilleren

3) Destilleren, dus koken van het mengsel op de temperatuur die hoort bij vloeistof 1 en deze damp opvangen en condenseren, vervolgens voor vloeistof 2 en 3 herhalen.

4) waarschijnlijk omdat de gist een stof produceert die in het water en de suiker een stof oplevert die qua kookpunt dicht bij dat van zuivere alchohol ligt, maar dat weet ik niet zeker.

5) geen tijd  :wink:

6) zie 6, denk omdat de kookpunten te dicht bij elkaar liggen.

Eowyn


Oke, bedankt! :shock:





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures