Springen naar inhoud

Wat is zoeter dan honing?


  • Log in om te kunnen reageren

#1

bats

    bats


  • >250 berichten
  • 411 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 december 2004 - 18:56

Ik denk zelf dat deze vraag wel bij biologie hoort, vandaar dat ik hem hier stel.

Mijn vraag is dus wat is zoeter dan honing? En is er weer iets dat weer nog zoeter is? Wat is het zoetst?
En suikerstroop? Suikerstroop wordt gemaakt van suiker (kristalsuiker?), is suikerstroop zoeter dan honing? Of is het net zo zoet?
Suikerstroop is toch gemaakt van 2 voudige suikers (2 glucose moleculen), en honing is toch gemaakt (door de natuur) van enkelvoudige suikers. Heeft dat ook iets met zoetheid te maken?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Gray

    Gray


  • >250 berichten
  • 334 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 december 2004 - 18:58

ik geloof dat er een plantje bestaat waarvan de bladeren 100keer zoeter zyn dan suiker... (ooit eens op het nieuws gezien...)

#3

chablis

    chablis


  • >250 berichten
  • 420 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 december 2004 - 13:35

Kun je zoetheid dan reŽel meten? Wat is de eenheid dan?

#4

Gray

    Gray


  • >250 berichten
  • 334 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 december 2004 - 14:45

Kun je zoetheid dan reŽel meten? Wat is de eenheid dan?


De S van suiker :shock:

Soorten zoetstoffen (zoeter dan suiker)

Aspartaam is een zoetstof die wel 200 keer zoeter is dan suiker. De zoetstof is een chemisch gemaakt eiwit. Aspartaam verliest de zoete smaak wanneer het wordt verhit, daarom is deze zoetstof niet geschikt voor hete dranken of warme gerechten.

Saccharine is misschien wel de meest bekende zoetstof, die al in de negentiende eeuw is ontdekt. Deze suikervervanger is circa 300 keer zoeter dan suiker en is tevens kunstmatig. Saccharine heeft een beetje een bittertje, maar niet als het wordt gebruikt in combinatie met cyclamaat. Zo worden de zoetstoffen ook meestal gebruikt.

Cyclamaat is ongeveer 30 keer zoeter dan suiker. Studies hebben uitgewezen dat hoge doses cyclamaat kanker kunnen veroorzaken. Het is dus een omstreden zoetstof.

Acesulfaam-K is 200 keer zoeter is dan suiker. Het is de meest recent ontdekte zoetstof. Acesulfaam-K smaakt ook wat bitter. Acesulfaam kan goed tegen zuur en verhitting. Het kan dus breed toegepast worden.

Thaumatine is een natuurlijk zoetstof en is afkomstig van de vrucht van een Afrikaanse Katemfe-plant. Het zoetje is maar liefst 3000 keer zoeter. De zoetheid wordt vertraagd waargenomen en blijft lang hangen. Het heeft een drop-achtige bijsmaak.

#5

Cmdr_Keen

    Cmdr_Keen


  • >25 berichten
  • 33 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 14 december 2004 - 23:39

Kun je zoetheid dan reŽel meten? Wat is de eenheid dan?


Misschien de mate waarin het bepaalde smaakpapillen stimuleerd?
I'm a man of few words and a thousand obsene gestures...

#6

chablis

    chablis


  • >250 berichten
  • 420 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 december 2004 - 08:27

Misschien de mate waarin het bepaalde smaakpapillen stimuleerd?


Daar zeg je het al "mate" dus meetbaar, dus moet er een eenheid zijn, anders kun je ook niet stellen

Aspartaam is een zoetstof die wel 200 keer zoeter is dan suiker


Het zal wel iets met aantal keren verdunnen te maken hebben tot je het niet meer waarneemt ofzo??

#7

methaangas

    methaangas


  • >25 berichten
  • 74 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 december 2004 - 20:42

Waarom moet iets dat je kunt meten een eenheid hebben?? Elektronegativiteit...

#8

Jekke

    Jekke


  • >250 berichten
  • 997 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 december 2004 - 12:19

Waarom moet iets dat je kunt meten een eenheid hebben?? Elektronegativiteit...


hoe ga je het anders meten??? meten is hoe dan ook een vergelijking!

#9

Klintersaas

    Klintersaas


  • >5k berichten
  • 8614 berichten
  • VIP

Geplaatst op 15 september 2007 - 17:56

De Brix-waarde is een maat voor de hoeveelheid opgeloste suiker in een waterige vloeistof en geeft aan hoeveel massa-procent van de vloeistof uit sucrose bestaat. Hoge Brix-waarden duiden op een zoetere smaak en een betere houdbaarheid. Zie ook in de link voor een tabel met Brix-waarden.

PS: Hoort dit niet eerder thuis in 'Scheikunde'.

Veranderd door Klintersaas, 15 september 2007 - 17:57

Geloof niet alles wat je leest.

Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!


#10

Phys

    Phys


  • >5k berichten
  • 7556 berichten
  • VIP

Geplaatst op 15 september 2007 - 19:50

"Brix is een maat voor de hoeveelheid opgeloste suiker in een waterige vloeistof en geeft aan hoeveel massa-procent van de vloeistof uit sucrose bestaat"

Als het gaat om vloeistoffen, is een verzadigde oplossing van suiker (sacharose) toch per definitie (per Brix-definitie) de meest zoete stof denkbaar?

Veranderd door Phys, 15 september 2007 - 19:51

Never express yourself more clearly than you think.
- Niels Bohr -

#11

Benm

    Benm


  • >5k berichten
  • 8804 berichten
  • VIP

Geplaatst op 16 september 2007 - 00:52

De 'zoetheid' wordt vastgesteld middels smaakproeven, waarbij telkens verder verdunde oplossingen van een stof geproefd worden totdat het onderscheid met ongezoet water niet meer te maken is door de proefpersonen. Dergelijke tests bestaan ook voor de 'heetheid' van chilipepers en dergelijke.

De perceptie van zoetigheid heeft van doen met hoe, en hoe sterk, stoffen binden aan de smaakreceptors op de tong. Kunstmatige zoetstoffen zijn vaak goede ligandes die bovendien de receptors ook activeren. Dat is eventueel wel in een laboratorium te meten, maar daarmee mis je bijv een bittere bijsmaak in de vaststelling.

De brix-waarde is hier niet zo relevant aangezien kunstmatige zoetstoffen idioot zoet kunnen zijn in concentraties waar ze helemaal niets doen voor houdbaarheid of textuur van een product.
Victory through technology





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures