[Scheikunde] Oplosbaarheid van eiwitten

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 41

[Scheikunde] Oplosbaarheid van eiwitten

Bij een practicum biochemie maakten we gebruik van de Lowry doseringsmethode om het eiwitgehalte te bepalen d.m.v. colorimetrie.

We maakten hier gebruik van BSA = runder albumine (bovine serum albumin), AS = ammoniumsulfaat en TCA = trichloorazijn.

Elk eiwit heeft een bepaalde oplosbaarheid, in functie van de temperatuur, de ionsterkte en de pH. De oplosbaarheid neemt toe bij een stijgende temperatuur, maar indien de temperatuur te hoog wordt (meestal vanaf 60°C), denatureren de eiwitten (verandering van de ruimtelijke structuur) en slaan ze neer. De oplosbaarheid van de eiwitten stijgt ook in aanwezigheid van neutrale zouten (in vergelijking met de oplosbaarheid in gedestilleerd water), maar bij zeer sterke zoutconcentraties slaan de eiwitten eveneens neer (salting-out). Door toevoeging van sterke zuren, zoals trichloorazijn TCA of perchloorzuur zullen de eiwitten ook neerslaan.

Wat doet ammoniumsulfaat in water? Zelfs na een extra maal centrifugeren, kwamen we hier een zeer lage concentratie uit. Duidt dit op het feit dat AS zeer moeilijk oplosbaar is in water? Ook TCA in water leverde een zeer lage concentratie op. Hoe is dit te verklaren?

Cerise.

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: [Scheikunde] Oplosbaarheid van eiwitten

Ammonium sulfaat is het meest gebruikte zout bij uitzouting (salting-out), dit is juist een zeer goed oplosbaar zout. Een moeilijke oplosbaarheid is het dus niet. Een oververzadiging lijkt me dan ook meer voor de hand te liggen.
"Meep meep meep." Beaker

Reageer