Springen naar inhoud

Wat is hygienischer: plastic of hout?


  • Log in om te kunnen reageren

#1

WendyTje

    WendyTje


  • >250 berichten
  • 773 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 november 2006 - 15:57

Ik heb altijd kunststof snijplanken. Nu zei mn moeder laatst dat je ze van hout moet nemen omdat dat schoner blijft.. Wel heb ik houten lepels om te koken (de rijst te roeren etc) en toen zei een vriend weer dat plasticen veeeel hygienischer waren. Ja nou weet ik het zelf ook niet meer. Voor mn gevoel is plastic "schoner" maar anderen zeggen dus weer dat viezigheid daar in blijft hangen, wat mij juist meer iets voor hout lijkt. Wie weet het?
To boldly go where I`ve never been before

Be nice to nerds, chances are you`ll end up working for one

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

aadkr

    aadkr


  • >5k berichten
  • 5441 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 19 november 2006 - 17:02

De gladheid van het voorwerp is belangrijk.
Als een plastiek lepel erg glad is, is dat beter dan een wat ruwer houten lepel.
In bijna kokend water afwassen dood alle bacterieen.

#3

Mrtn

    Mrtn


  • >1k berichten
  • 4220 berichten
  • VIP

Geplaatst op 19 november 2006 - 20:18

Het gaat erom dat hout een hoop water (met rommel) kan vasthouden. Dat is een aardige voedingsbodem voor bacterien. Kunststof is vaak minder poreus en wat dat betreft dus 'schoner', maar zachte kunststoffen krassen gemakkelijk en in die krassen kan zich vanalles ophopen.
Overigens is het niet helemaal waar dat alle bacterien dood gaan in bijna koken. Er bestaan bacterien die sporen vormen als ze verhit worden en deze sporen overleven prima in bijna kokend water. Deze groeien vervolgens weer uit tot bacterien..
Of course, the theory of relativity only works if you're going west.
-Calvin-

#4

albert davinci

    albert davinci


  • >1k berichten
  • 3165 berichten
  • VIP

Geplaatst op 21 november 2006 - 00:53

BacteriŽn kunnen in practisch alle omstandigheden overleven; extreme hitte/kou/PH/zout/druk. :wink:
Zelfs de zogenaamde steriele chirurgische instrumenten zijn niet 100% steriel.

#5

Benm

    Benm


  • >5k berichten
  • 8787 berichten
  • VIP

Geplaatst op 21 november 2006 - 01:42

Voornaamste zorg zijn dan bacterien die zowel extreem thermofiel als pathogeen zijn (en maagzuurbestendig), gelukkig zijn dat er niet zoveel. Als je iets een paar minuten uitkookt kun je er wel op rekenen dat je er vervolgens veilig eten mee kunt bereiden, maar voor chirurgische instrumenten is hardhandiger steriliseren wel nodig.

Plastic of hout zal elkaar niet zoveel maken denk ik, na een rondje in de vaatwasser (ie kokende loog) is het schoon genoeg.
Victory through technology

#6

Wouter_Masselink

    Wouter_Masselink


  • >5k berichten
  • 8246 berichten
  • VIP

Geplaatst op 21 november 2006 - 08:48

In professionele keukens wordt er gebruik gemaakt van plastic snijplanken. Zo zijn deze zelf kleurgecodeerd. Zo hebben verschillende soorten vlees en groenten hun eigen snijplank.

Ze gebruiken hier geen houten snijplanken aangezien het vocht wat bijvoorbeeld van vlees afkomt bacterien kan bevatten welke in het hout trekken met het risico op kruisbesmetting.

Houten planken zijn over het algemeen wel duurzamer dan plastic planken. Wanneer een plastic plank tekenen van slijtage (stukjes die van de toplaag afgaan e.d.) dan moet de plank ook vervangen worden. Uitgaande van planken welke in een goede staat verkeren, dan verdient plastic keer op keer de voorkeur.
"Meep meep meep." Beaker

#7

Ger

    Ger


  • >5k berichten
  • 16444 berichten
  • Technicus

Geplaatst op 21 november 2006 - 08:52

Mijn ervaring met snijplanken is iig dat de huis-tuin-en-keuken-blokker-of-xenos-snijplank van plastic gewoon zuigt. Als je een beetje serieus snijdt, dan snij je ook een groef in de snijplank. Daarin blijft ook gewoon rommel zitten (zie maar eens de verkleuring als je bijv tomaat of paprika hebt gesneden). Bij hout is dit veel minder. In eerste instantie komt het er ook wel in, maar als je het vervolgens afwast gaat het hout vanzelf iets openstaan en haal je het zo weer weg.

In de horeca wordt daarom vaak of een stevige houten snijplank gebruikt (veel topkoks iig). Als er wel kunststof wordt gebruikt, dan is dit wel van topkwaliteit, waardoor er gewoon veel minder diep in gesneden wordt. Deze snijplanken zijn wel een stuk duurder, maar gaan wel langer mee dan de huis-tuin-en-keuken-blokker-of-xenos-snijplank bij je thuis. En dan wordt ie dus ook nog eens veeeel intensiever gebruikt.

Dan is er ook nog de glazen snijplank. Superhygienisch, relatief goedkoop maar met als groot nadeel dat je mes steeds bot wordt. Voor mij geen voorkeur.

Wat heb je nu aan bovenstaand verhaal: als je weinig wilt uitgeven, koop dan lekker hout. Bijvoorbeeld de houten snijplank bij de AH is een redelijk goede.
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

#8

WendyTje

    WendyTje


  • >250 berichten
  • 773 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 november 2006 - 22:28

Hmm oke, vaak nieuwe kopen dus zoiezo (ik heb nu een plastic) en goed afwassen in zo heet mogelijk water... tja heb geen vaatwasser dus dat houd op, hoewel ik ook mn twijfels heb over die dingen omdat ik daar ook vaak zat borden goor uit heb zien komen

het verbaast me toch dat hout dus beter is, omdat je het er af zou wassen, want voor mijn gevoel trekt vocht er toch meer in.

En voor lepels waarmee je in de pannen roert? die beschadig je niet door erin te snijden, dus dan toch plastic? (he die heb ik dus weer van hout..jammer)
To boldly go where I`ve never been before

Be nice to nerds, chances are you`ll end up working for one

#9

Ger

    Ger


  • >5k berichten
  • 16444 berichten
  • Technicus

Geplaatst op 22 november 2006 - 23:10

Hmm oke, vaak nieuwe kopen dus zoiezo

Niet per se. Mijn ouders hebben nu al zeker een jaar of 5 dezelfde AH snijplank waar ik het over had. Iedere keer netjes schoonmaken en niets aan het handje. Hij slijt wel trouwens, maar da's geen ramp.

het verbaast me toch dat hout dus beter is, omdat je het er af zou wassen, want voor mijn gevoel trekt vocht er toch meer in.

Juist doordat het vocht erin trekt maak je het beter schoon. Zoals boven al gezegd, hout gaat openstaan bij het schoonmaken. En daardoor was je de vuiligheid eruit. Wat je eraf wast, dat is in beide gevallen hetzelfde.

En voor lepels waarmee je in de pannen roert? die beschadig je niet door erin te snijden, dus dan toch plastic? (he die heb ik dus weer van hout..jammer)

Ik denk dat voor lepels weinig verschil is tussen beide. Het kunststof waar ze van gemaakt zijn is smaakloos, ze worden idd niet aan messen blootgesteld, en schoonmaken is in beide gevallen een eitje.
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures