Bepaling opgeloste zuurstof in bier

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 28

Bepaling opgeloste zuurstof in bier

Ik zou via een eenvoudige methode zonder al te veel kosten de opgelsote zuurstof moeten gaan bepalen in bier.

Ik weet dat je het opgeloste zuurstof kan gaan bepalen aan de hand van de Winklermethode of BOD bepaling voor water maar de vraag is:

Is dit ook toepasbaar op bier?

Want het bier bevat ook CO2? Zal dit de methode belemmeren?

Indien ja, kan je het koolzuur eerst gaan verwijderen uit het bier maar zal alle opgeloste zuurstof nog aanwezig zijn in het staal?

Iemand die hier bedenkingen of zelfs oplossingen heeft voor mijn probleem?
I used to think maybe I'm crazy but now I am sure!

Berichten: 2.746

Re: Bepaling opgeloste zuurstof in bier

pff dat lijkt me niet gemakkelijk

ik betwijfel zelfs of er wel zuurstof in zit, door de gisting is alle zuurstof eruit verdreven?

Berichten: 43

Re: Bepaling opgeloste zuurstof in bier

Alle zuurstof uit het bier verdwenen? Ik neem aan van niet :)

Volgens mij zit er Koolzuur in bier, dus: H2CO3, wat inhoudt dat er wel degelijk nog zuurstof in zit! Alleen hoe je het gehalte zuurstof moet meten, is mij een raadsel! Misschien dat deze link: http://www.hobbybrouwen.nl/artikel/koolzuur.html je iets kan helpen.

Berichten: 28

Re: Bepaling opgeloste zuurstof in bier

Er zit inderdaad echt wel opgelost zuurstof in het bier. Het is wel de bedoeling dat dit zo laag mogelijk is om oxidatie te vermijden.

Bedankt voor de link!

Ik zoek nog verder...
I used to think maybe I'm crazy but now I am sure!

Reageer