Springen naar inhoud

vitamine c


  • Log in om te kunnen reageren

#1

newbie01

    newbie01


  • 0 - 25 berichten
  • 13 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 20 november 2006 - 14:27

laats voegde ik een tabled vitamine c toe aan mijn drank, appelsap.
Ik had er niet echt oog op, maar iemand anders maakte me er attent op dat men appelsap er wel heel raar uit zag van kleur.

Het was vers appelsap dat bruin-donker geel zag, maar toen ik de tablet vitamine toevoegde zag het plots heel licht geel.
Ik vermoed dat die vitamine dan zal reageren met iets dat appelsap, maar wat juist?
reageert het dan met de suikers aanwezig in het appelsap?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Fred F.

    Fred F.


  • >1k berichten
  • 4168 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 20 november 2006 - 14:51

Vitamine C heet ascorbine zuur. Het is een zwak zuur.
Ik vermoed dat het een pH kwestie is. Vele stoffen in de natuur werken as pH-indicatoren: hun kleur hangt af van de zuurgraad waarin ze verkeren.

Je zou het kunnen testen door azijnzuur (huishoudazijn) druppelsgewijs toe te voegen aan appelsap (zonder vitamine C tablet) en kijken of dezelfde kleurverandering optreedt.
Hydrogen economy is a Hype.

#3

JanMeut

    JanMeut


  • >1k berichten
  • 2116 berichten
  • VIP

Geplaatst op 20 november 2006 - 16:48

Verder is Vitamine C een vrij sterke reductor. Je zou dus ook een beetje natriumsulfiet of natriumthiosulfaat aan appelsap kunnen toevoegen om te kijken of je deze reactie dan krijgt.
β-Damascenon en maneschijn





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures