Springen naar inhoud

[scheikunde] Splitsingsgraad


  • Log in om te kunnen reageren

#1

kluut

    kluut


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 27 november 2006 - 18:49

Hoi de vraag luid: als je een zuur (bv azijnzuur) verdund verandert dan de splitsingsgraad tenopzichte van het niet verdunde azijnzuur?

ik dacht het volgende: De splitsingsgraad verandert niet want het verdunne verandert de verhoudingen tusse de moleculen niet dus verandert de splitsingsgraad niet.

klopt dat?

kluut

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Smirnovv

    Smirnovv


  • >100 berichten
  • 133 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 november 2006 - 23:46

Hoi de vraag luidt:  als je een zuur (bv azijnzuur) verdunt verandert dan de splitsingsgraad tenopzichte van het niet verdunde azijnzuur?  

ik dacht het volgende: De splitsingsgraad verandert niet want het verdunne verandert de verhoudingen tusse de moleculen niet dus verandert de splitsingsgraad niet.

klopt dat?

kluut


Voor een zuur blijft de zuurconstante (zoals de naam het zegt) constant, onafhankelijk van de verdunning. Dus vb. voor azijnzuur geldt :
Kazijnzuur=[CH3COO-][H+]/[CH3COOH]

Als je verdunt met bv. een factor 10, dan zal - indien er geen extra splitsing plaatsvindt - de teller met een factor 100 dalen, terwijl de noemer met een factor 10 zal dalen. Met andere woorden, de teller daalt hierdoor 10 keer zo veel als de noemer, en de waarde van de zuurconstante zou dus niet langer meer dezelfde zijn. Dit kan natuurlijk niet, het zuur zal hierop reageren door meer te dissocieren, zodat de teller groter wordt. Met andere woorden, de splitsingsgraad zal dus wel beÔnvloed worden.

Je moet het anders maar eens met een cijfervoorbeeldje narekenen, dan zal je het misschien duidelijker zien.

Dit principe heet het principe van Le Chatelier. Wanneer een systeem in evenwicht uit zijn evenwicht wordt gebracht, zal dit systeem hier zodanig op reageren dat dit onevenwicht wordt tegengewerkt.
Ce que j'ťcris n'est pas pour les petites filles, dont on coupe le pain en tartines.

#3

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44877 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 27 november 2006 - 23:50

Kluut's antwoord zou wel opgaan voor een sterk zuur. Dat is namelijk al volledig gedissocieerd.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures