[scheikunde] Splitsingsgraad

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 2

[scheikunde] Splitsingsgraad

Hoi de vraag luid: als je een zuur (bv azijnzuur) verdund verandert dan de splitsingsgraad tenopzichte van het niet verdunde azijnzuur?

ik dacht het volgende: De splitsingsgraad verandert niet want het verdunne verandert de verhoudingen tusse de moleculen niet dus verandert de splitsingsgraad niet.

klopt dat?

kluut

Berichten: 133

Re: [scheikunde] Splitsingsgraad

kluut schreef:Hoi de vraag luidt:  als je een zuur (bv azijnzuur) verdunt verandert dan de splitsingsgraad tenopzichte van het niet verdunde azijnzuur?  

ik dacht het volgende: De splitsingsgraad verandert niet want het verdunne verandert de verhoudingen tusse de moleculen niet dus verandert de splitsingsgraad niet.

klopt dat?

kluut
Voor een zuur blijft de zuurconstante (zoals de naam het zegt) constant, onafhankelijk van de verdunning. Dus vb. voor azijnzuur geldt :

Kazijnzuur=[CH3COO-][H+]/[CH3COOH]

Als je verdunt met bv. een factor 10, dan zal - indien er geen extra splitsing plaatsvindt - de teller met een factor 100 dalen, terwijl de noemer met een factor 10 zal dalen. Met andere woorden, de teller daalt hierdoor 10 keer zo veel als de noemer, en de waarde van de zuurconstante zou dus niet langer meer dezelfde zijn. Dit kan natuurlijk niet, het zuur zal hierop reageren door meer te dissocieren, zodat de teller groter wordt. Met andere woorden, de splitsingsgraad zal dus wel beïnvloed worden.

Je moet het anders maar eens met een cijfervoorbeeldje narekenen, dan zal je het misschien duidelijker zien.

Dit principe heet het principe van Le Chatelier. Wanneer een systeem in evenwicht uit zijn evenwicht wordt gebracht, zal dit systeem hier zodanig op reageren dat dit onevenwicht wordt tegengewerkt.
Ce que j'écris n'est pas pour les petites filles, dont on coupe le pain en tartines.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.270

Re: [scheikunde] Splitsingsgraad

Kluut's antwoord zou wel opgaan voor een sterk zuur. Dat is namelijk al volledig gedissocieerd.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Reageer