Springen naar inhoud

Eco-Thaw


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Teunis

    Teunis


  • 0 - 25 berichten
  • 13 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 30 november 2006 - 17:10

he

ik ben de laatste tijd bezig met alternatieve strooizouten.
Nu komt steeds eco-thaw maar terug dit is een zout of een stof die beter is voor het milieu voordelig minder corrosief etc. gewoon beter dan pekel!
Maar nu wil ik de scheikundige structuurformule en/of naam hebben, want voor zover ik weet is dit de commerciele naam.

een site
http://www.innovativ...uctsECOTHAW.htm
onmline powerpointpresentatie erover
http://www.innovativ...files/frame.htm

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44816 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 30 november 2006 - 17:35

Zoals ik het lees is het eerder een stof gemaakt of gehaald uit uit agrarische (rest)producten die aan strooizout wordt toegevoegd. Geen idee overigens.

biodegradabel lijkt me geen term die ik zou toepassen op een zout.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#3

Teunis

    Teunis


  • 0 - 25 berichten
  • 13 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 30 november 2006 - 18:47

oke een toevoeging mag ook, maar het is nog niet echt duidelijk wat eco-thaw precies

wou evt zelf een experiment meedoen voor mijn pws

heb ook alleens een mailtje gestuurd naar 't bedrijf maar die heeft nog niet gereageerd.

#4

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44816 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 30 november 2006 - 19:32

http://www.stormwate...0PREVENTION.pdf

8.2.3 Deicer Additives
In the past, metals have been added to deicers to improve their performance. This practice has
been discontinued, however, because of harmful environmental effects (Gales and Vander
Meulen, 1992). Recently, an organic additive has been developed that appears to improve the
effectiveness of road salt. The additive, Ice Ban, is derived from the beer brewing process.
Although the product has not been widely used, evidence from Webster, New York, suggests
that it is a cost-effective additive. During the winter of 1995-96, the town saved $58,000 by
using this additive (Strable, 1996). Some concern has been raised about the potential BOD
loading of this product (Smith, 1997).

Voor de waterzuiveringsleek: BOD is de afkorting voor Biological Oxygen Demand, en is een maat voor hoeveel zuurstof wordt verbruikt door het microleven in een waterzuivering om organische verontreinigingen in water om te zetten in CO2.

Deze ICE-BAN (concurrent van eco-thaw?) bestaat dus uit organische moleculen.

EDIT>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

nog eentje:
http://www.halifax.c...toRoadSalt.html

HRM Testing New Anti-Icing Product

(Monday, January 30, 2006)-- HRM ice/snow crews will be conducting trials with a liquid additive to road salt to test its effectiveness in winter operations.

Geomelt® is a all organic liquid anti-icing agricultural product . When mixed with salt brines, it lowers the freezing point of the brine.  

“We will be conducting trails over the next couple of weeks in all three (East, West and Central) regions,” says Gordon Hayward, Coordinator, Ice/Snow Program. “ In the West Region, we will be mixing it directly into our brine tanks in our pre-wetting operations. In Central and East, we will be spraying it directly onto our stockpiles of salt and sand.”  

Mr. Hayward says residents may notice a brownish tinge to the road salt, and possibly a sweetish odour, in their area. Geomelt® is an all organic product , non-corrosive, friendly to the environment, and human contact.  

Note: West Region is basically Halifax and Timberlea areas; Central Region is Bedford, Sackville and Fall River areas; and East Region is Dartmouth, Cole Harbor and Eastern Passage areas.)


–30---

Gordon Hayward
Coordinator, Ice/Snow Program
490-4956

John O’Brien
Manager, Corporate Communications
490-6531


EDIT>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
http://www.forester....06_deicing.html

Alternatives to salt, such as the various "M-50" products (liquids created from byproducts of agricultural, beer, and distilled alcohols processing, combined with magnesium chloride), have been tested. "We’re always looking for something new," Townsend says. "We’ve done testing evaluation on some M-50 products; we weren’t real happy with it. We’re just now testing Ice Slicer. But salt is still the standard thing."

ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#5

Wouter_Masselink

    Wouter_Masselink


  • >5k berichten
  • 8246 berichten
  • VIP

Geplaatst op 30 november 2006 - 22:19

als deze eco-thaw werkelijk zo goed werkt en een merknaam is, dan kan je er bijna vergif op innemen dat dit geoctrooieerd is. Als ik jou was zou ik eens even navraag doen bij octrooicentrum nederland. Als het is geoctrooieerd, dan moet de samenstelling ook bekend zijn.

Wanneer je experimenten uit gaat voeren met een zelfde mengsel van stoffen, dan hoef je je trouwens niet druk te maken over de octrooi rechten. Doordat je geen commerciële invalshoek hebt en bezig bent met wetenschappelijk onderzoek, kunnen ze je niks maken.
"Meep meep meep." Beaker

#6

Fred F.

    Fred F.


  • >1k berichten
  • 4168 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 01 december 2006 - 14:26

Best Teunis,
Eco-thaw is ongetwijfeld een mengsel van meerdere stoffen.

De werking van strooizout berust eenvoudig op het principe van vriespuntsverlaging, wat je wellicht bij (fysische)chemie of natuurkunde gehad hebt.

Gewoon zout (keukenzout, natriumchloride) is lekker goedkoop en effectief, maar ook heel corrosief en slecht voor bermplanten, etc. In plaats van zout kun je ook suiker of welk ander in (smelt)water oplosbare stof gebruiken. Ook alcohol(en) of zoals in de radiator van een auto: ethyleneglycol (antivries), ofschoon dit gedrag iets gecompliceerd is dan simpele vriespuntsverlaging.

Allerlei argrarische afvalstoffen veroorzaken ze, voor zover wateroplosbaar, ook vriespuntsverlaging. Voordeel is dat ze biodegradable en niet corrosief zijn. Bovendien verhogen ze, samen met de onoplosbare deeltjes, waarschijnlijk de viscositeit van het smeltwater zodat het spul veel minder snel wegspoelt en op die manier dus langer effectief is.
Hydrogen economy is a Hype.

#7

Teunis

    Teunis


  • 0 - 25 berichten
  • 13 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 05 december 2006 - 16:01

mn sk leraar heeft ontdek wat het is

het is een suiker wat sorgt dat het zout beter blijft zitten en daardoor is er minder zout nodig
http://www.denbighsh...56!OpenDocument
klik2

#8

Benm

    Benm


  • >5k berichten
  • 8780 berichten
  • VIP

Geplaatst op 05 december 2006 - 16:45

Dus feitelijk ben je dan gewoon slechte stroop op het wegdek aan het smeren? Dat moet toch een ontzettende plakboel worden als mensen dat van straat overal naar binnen gaan lopen...
Victory through technology

#9

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44816 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 05 december 2006 - 17:32

Mr. Hayward says residents may notice a brownish tinge to the road salt, and possibly a sweetish odour, in their area.

Dit werd gesteld in één van de links die ik in een eerder bericht vond, en kan goed kloppen met een product dat o.a. melasse bevat.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#10

BenCT

    BenCT


  • 0 - 25 berichten
  • 18 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 06 december 2006 - 00:04

Erg plakkerig wordt het waarschijnlijk niet ,omdat het gebruikt wordt om te pekel wordt het zoniet direct verdunt met water (gesmolten sneeuw/ijs). Dus zal de plakerigheid denk ik wel meevallen.
Het enige waar ik zo mijn vragen bij heb is of die melasse wel kookpunt verlagend werkt ten opzichte van het zout die het zou moeten besparen.
Melasse is dat aangaat ook bijna niet aan het koken te krijgen zo stroperig is het.

#11

Benm

    Benm


  • >5k berichten
  • 8780 berichten
  • VIP

Geplaatst op 06 december 2006 - 00:24

Als het 'werkt' voor deze toepassing moet het kookpuntverhogend zijn, niet verlagend.

Thermodynamisch gezien maken opgeloste zouten (en veel andere stoffen) de vloeibare fase (van het water dus) aantrekkelijker. Dit resulteert in een verlaging van het vriespunt en verhoging van het kookpunt.
Victory through technology

#12

Teunis

    Teunis


  • 0 - 25 berichten
  • 13 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 06 december 2006 - 14:41

volgens mij valt het effect reuze mee van de tempuratuur verhoging
want in de start post staat een link waar dit beweert wordt:

 Ice melting capability proven below -32°C (-25°F)


#13

Theo BIO

    Theo BIO


  • 0 - 25 berichten
  • 1 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 21 februari 2007 - 11:09

Interessant allemaal. Ik ben geen wetenschapper maar vind het bijzonder interessant te zien dat hoe langer hoe meer natuurlijke producten de rol van milieubelastende chemische producten kunnen overnemen. Blijkbaar is er dus een alternatief voor strooizout, maar is er dan ook een alternatief voor antivires. Kan ik door het toevoegen van bepaalde afvalproducten uit de agrarische industrie aan een emmer water het virepunt verlagen naar laten we zeggen -10 graden celcius?





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures