[Chemie] Hoe kan je zien of een stof polair of apolair is?

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 32

[Chemie] Hoe kan je zien of een stof polair of apolair is?

In de organische chemie moeten we alle stoffen (alkanen, alkenen, alcholoen, halogeenalkanen,...) kunnen zeggen of ze een hoog/laag smeltpunt hebben en oplosbaar in water. Hoe kan je zien of een stof polair of apolair is?

En Bij halogeenalkanen, op wat eindigen deze stoffen qua achtervoegsel? (zoals -aan -een -an)

Berichten: 133

Re: [Chemie] Hoe kan je zien of een stof polair of apolair is?

Het polair zijn van een molecule heeft te maken met de ladingsverdeling in de molecule. Wanneer deze symmetrisch is dan noemen we die molecule polair, is deze niet symmetrisch dan is ze apolair.

Een halogeenalkaan heeft als achtervoegsel gewoon -aan. Als voorvoegsel gebruik je het betreffende halogeenatoom. Propaan bv. waarbij één H-atoom op het middenste C-atoom vervangen is door een Cl-atoom, wordt 2-chloorpropaan (de 2 verwijst naar het hoeveelste C-atoom in de keten waar het halogeen zich op bevindt) genoemd.
Ce que j'écris n'est pas pour les petites filles, dont on coupe le pain en tartines.

Berichten: 12

Re: [Chemie] Hoe kan je zien of een stof polair of apolair is?

Een binding tussen verschillende niet-metaalatomen, een polaire atoombinding. Het gemeenschapelijke elektronenpaar bevindt zich iets meer bij het ene molecuul dan de andere. De elektronegativiteit (neiging van een atoom om electronen aan te trekken) is groter, bij het ene atoom.

Vb. + H : Cl - ( : ligt dichter bij Cl!)

De polaire atoombinding is dan een geleidelijke overgang van de atoombinding naar de ionbinding.

Reageer