Springen naar inhoud

Salvestrolen-biologische voeding-kanker


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Adpruys

    Adpruys


  • >1k berichten
  • 1425 berichten
  • VIP

Geplaatst op 12 december 2006 - 11:22

Het enzyme CYP1B1 dat in veel tumorcellen voorkomt zet bepaalde stoffen om in een tyrokinaseremmer die de kankercel doodt, zo luidt een hypothese. Er is een synthetische stof gemaakt, Dmu-135, die deze eigenschap zou moeten hebben en deze wordt getest bij kanker. Dierproef:
http://www.ncbi.nlm....earch&DB=pubmed

Volgens een artikel in Ortho zijn er talrijke plantaardige stoffen, salvestrolen genaamd, die ook door het enzyme in kankercellen worden omgezet in een celdodende stof. Deze salvestrolen, waarvan resveratrol er één is, zouden vooral in biologische groente en fruit voorkomen. Dit omdat deze stoffen door de planten worden aangemaakt als natuurlijke bescherming tegen schimmels. Betrouwbare informatie op internet heb ik echter zo snel niet kunnen vinden. Is hier meer over bekend?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Benm

    Benm


  • >5k berichten
  • 8811 berichten
  • VIP

Geplaatst op 12 december 2006 - 11:35

Link werkt niet helemaal - wat was je query op pubmed precies?
Victory through technology

#3

WendyTje

    WendyTje


  • >250 berichten
  • 773 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 december 2006 - 11:56

Maar zou het enzym daarvoor niet in de kankercellen (tot expressie) moeten komen om daar actief te zijn? Als je gewoon biologische voeding eet met die componenten wordt dat toch weer vrolijk afgebroken in de maag?
To boldly go where I`ve never been before

Be nice to nerds, chances are you`ll end up working for one

#4

Adpruys

    Adpruys


  • >1k berichten
  • 1425 berichten
  • VIP

Geplaatst op 12 december 2006 - 12:14

Link werkt niet helemaal - wat was je query op pubmed precies?

dmu-135
hier ook
http://www.springerl...5554878725u545/

in Ortho wordt gespeculeerd dat het gebruik van fungicides en plantenveredeling die hebben geleid tot zoetere vruchten ervoor gezorgd hebben dat er een tekort aan salvestrolen en daarmee voor een stijging van kanker is veroorzaakt. Dit zou een mogelijke verklaring zijn voor het resultaat dat Nederlandse onderzoekers verrassend meldden in JAMA (Gils ea; jan. 2005): geen bescherming tegen borstkanker door groente en fruit.

#5

Benm

    Benm


  • >5k berichten
  • 8811 berichten
  • VIP

Geplaatst op 12 december 2006 - 15:04

Maar zou het enzym daarvoor niet in de kankercellen (tot expressie) moeten komen om daar actief te zijn? Als je gewoon biologische voeding eet met die componenten wordt dat toch weer vrolijk afgebroken in de maag?


Het gaat erom het enzymproduct binnen te krijgen, dat een werking heeft tegen kankercellen. Dat enzymproduct is resveratrol (lijkt op dat DMU-135), de enzymen die het in de plant maken hebben uiteraard geen nut als je ze verteerd.

Ik denk dat de speculatie is dat netjes geteelde gewassen minder resveratrol en dergelijke hoeven aan te maken vergeleken met hun soortgenoten onder barre omstandigheden - dat klinkt best aannemelijk. De plant gebruikt deze stof als fungicide, en toevallig remt hij ook kanker in dieren.

#6

Adpruys

    Adpruys


  • >1k berichten
  • 1425 berichten
  • VIP

Geplaatst op 12 december 2006 - 17:10

Ja, één van de dingen die zeker zijn is dat het enzyme CYP1B1 in veel kankercellen aanwezig is.
Vragen zijn o.a.
Komen deze salvestrolen in de cellen nadat ze genuttigd zijn?
Is de kankerremming (apoptose) dan noemenswaardig genoeg om bescherming te bieden?
Welke voedingsmiddelen bevatten deze salvestrolen vooral? Biologische groente? Rode wijn (resveratrol)?

#7

Benm

    Benm


  • >5k berichten
  • 8811 berichten
  • VIP

Geplaatst op 13 december 2006 - 01:30

Dat zijn vragen die meestal onbeantwoord blijven als een voedingsmiddel als 'gezond' of zelfs 'functional' moet worden aangeprezen... al mag je harde gezondheidsclaims niet maken op de verpakking natuurlijk.

De DMU-135 studie spreekt over 46% reductie in adenoma bij innamme van 0.2 w% in het voedsel. Die reductie is natuurlijk lang niet gek, maar 0.2% is toch wel erg veel... en ik gok erop dat dmu-135 aanzienlijk effectiever is dat de natuurlijke tegenhangers, dus die zou je dan echt in bulk moeten eten.
Victory through technology

#8

JanMeut

    JanMeut


  • >1k berichten
  • 2116 berichten
  • VIP

Geplaatst op 28 december 2006 - 11:36

Ik denk dat je je eerst eens moet afvragen of biologisch geteelde groente andere stoffen bevat dan niet biologisch geteelde groente. Is daar enig bewijs voor, of enig vermoeden? Hoe werkt dat mechanisme? Hoe weet een plant dat-ie biologisch geteeld wordt?
β-Damascenon en maneschijn

#9

Benm

    Benm


  • >5k berichten
  • 8811 berichten
  • VIP

Geplaatst op 28 december 2006 - 12:54

Ik denk dat het verschil met name zit in de relatief 'barre' omstandigheden waarin biogewassen groeien. Het is bekend dat planten de synthese van diverse stoffen aanpassen op het moment dat ze beschadigd worden door bijvoorbeeld vraat. Feitelijk is dit een verdedigingsmechanisme, maar die stoffen hoeven niet voor iedere aanvaller slecht te zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld voor insecten onaangenaam zijn, maar voor zoogdieren niet.

Overigens weet ik niet of van zo'n opregulatie echt sprake is in de biologische teelt, maar een potentieel mechanisme zie ik er iig wel voor. Maar dan nog blijft het de vraag welke stoffen het precies zijn en of ze werkelijk nuttig zijn voor de cosument.
Victory through technology

#10

Adpruys

    Adpruys


  • >1k berichten
  • 1425 berichten
  • VIP

Geplaatst op 04 januari 2007 - 12:07

De DMU-135 studie spreekt over 46% reductie in adenoma bij innamme van 0.2 w% in het voedsel. Die reductie is natuurlijk lang niet gek, maar 0.2% is toch wel erg veel... en ik gok erop dat dmu-135 aanzienlijk effectiever is dat de natuurlijke tegenhangers, dus die zou je dan echt in bulk moeten eten.


Dat synthetische varianten effectiever zouden zijn hoeft niet. Onderzoekers hadden dit ook verwacht in een vergelijkende in vitro studie tussen resveratrol en de synthetische dmu-212. De resveratrol deed het beter
http://www.ncbi.nlm....l=pubmed_docsum

Dierproeven resveratrol-borstkanker
http://www.ncbi.nlm....l=pubmed_docsum
http://www.ncbi.nlm....t_uids=16700914
Er zijn echter grote twijfels over de biologische beschikbaarheid van resveratrol. Het blijft maar kort in het bloed maar wellicht zijn de metabolieten wel effectief:
http://cebp.aacrjour.../full/12/10/953
Laatste link is het interessantst en het volledige artikel.

#11

jean-jacques

    jean-jacques


  • >25 berichten
  • 32 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 06 januari 2007 - 11:37

Voor wie het nog niet echt duidelijk moest zijn, waar en op welk niveau resveratrol werkt:
http://www.ergogenic...esveratrol.html
http://www.ergogenic...plement8.html#2
http://www.ergogenic...lement10.html#1
Hoewel de jarenlange consumptie van twee tot vijf glazen rode wijn per dag "waarschijnlijk" uitmondt in werkzame concentraties resveratrol in het bloed, en dus een preventieve waarde heeft, is dit voor een therapeutisch effect onvoldoende. Nu is recentelijk echter ontdekt dat resveratrol in een zeer hoge concentratie voorkomt in het traditionele, Chinese medicijn 'Koji jon'.

Dit medicijn wordt met name vervaardigd uit de wortels van de plant Polygonum cuspidatum (Japanse duizendknoop), en deze plant wordt nu ook benut voor de productie van hoogwaardige resveratrol-preparaten. Dankzij de hoge concentratie waarin resveratrol in de wortels van deze plant aanwezig is, komt de dosering in één capsule resveratrol overeen met de hoeveelheid die in 10 tot 20 liter rode wijn wordt aangetroffen!
Therapeutische hoeveelheden die in bovenstaande links bij muizen werden toegepast zouden bij de mens neerkomen op een hoeveelheid van 20 à 30 gr.

#12

hjns25

    hjns25


  • >25 berichten
  • 52 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 januari 2007 - 14:04

Therapeutische hoeveelheden die in bovenstaande links bij muizen werden toegepast zouden bij de mens neerkomen op een hoeveelheid van 20 à 30 gr.


Waar baseer je dit op? Zonder een goed phase I onderzoek kan je echt niets zeggen over therapeuthische doses!
---- Correct me if I am wrong! ----

#13

jean-jacques

    jean-jacques


  • >25 berichten
  • 32 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 06 januari 2007 - 18:50

Op deze link http://www.ergogenic...ment10.html#1:" De proefdieren kregen resveratrol door hun voer. Een kilo voer bevatte vier gram resveratrol. Per dag at een proefdier zo'n vierhonderd milligram resveratrol per kilo lichaamsgewicht."
Is inderdaad niet represatief omdat het hier onderzoek naar het verhogend effekt op het uithuidingsvermogen betreft.
Onderzoek naar levensverlenging http://www.ergogenic...ent8.html#2:"De dosis is 22 milligram resveratrol per kilo lichaamsgewicht per dag."
Therapeutische hoeveelheden zouden dan neerkomen op 1,5 à 2 gr.

#14

hjns25

    hjns25


  • >25 berichten
  • 52 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 januari 2007 - 08:57

Resveratrol wordt inderdaad al onderzocht in Phase I studies in menselijke vrijwilligers. Zie ClinicalTrials.gov1 en ClinicalTrials.gov2.
De resultaten zijn nog niet gepubliceerd.
---- Correct me if I am wrong! ----

#15

Adpruys

    Adpruys


  • >1k berichten
  • 1425 berichten
  • VIP

Geplaatst op 10 januari 2007 - 00:49

Na dankzegging voor de waardevolle bijdrages even ter correctie en aanvulling op mijn vorige bijdrage: De vergelijking tussen resveratrol en DMU-212 was in vitro voordelig voor de synthetische variant maar in vivo voor resveratrol. De rattenstudie die experimentele borstkanker tegenging gebruikte doses van 1 gram per kg voedsel. In dit onderzoek had epigallocatechine gallate uit groene thee overigens geen effect. Er zijn ook studies met een kankerremmende werking met lagere doseringen gemeld in dit artikel van Gescher cs waarin tevens een hele lijst van in vitro kankerremmende mechanismes;
http://cebp.aacrjour.../full/12/10/953

De door jean-jacques gemeldde onderzoeken die lieten zien dat resveratrol in hoge doseringen bij zoogdieren het uithoudingsvermogen sterk kan verbeteren en bij muizen de nadelige gezondheidseffecten van te veel eten tegenging ( de proefdieren waren al 50 dagen oud toen ze de eerste resveratrol kregen) zijn eigenlijk veel opmerkelijker. De werking zou moeten berusten op activering van het SIRT1 enzyme die het PGC1 alfa dat mitochondriën produceert actiever maakt waardoor er meer energie wordt verbruikt.
Voor mij nog geen reden om resveratrol te gaan slikken (in de VS zijn capsules van 500mg verkrijgbaar) maar als ik een professionele duursporter of een grote eter was dacht ik er wellicht anders over. Wel ben ik een wijndrinker. Daarom zou ik het liefst wijnen willen kiezen met een hoog resveratrolgehalte. Dit gehalte schijnt sterk te variëren. Hier heb ik nog geen betrouwbare info over gevonden.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures