[wiskunde] Bedrijvigheid

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 128

[wiskunde] Bedrijvigheid

Een groot bedrijf bestaat uit twee sectoren, die we kortweg met de letters E en F aanduiden. Bij het vervaardigen van hun producten zijn deze sectoren voor een deel aangewezen op elkaars productie. Daarbij treedt het volgende patroon op:

- Sector E heeft voor de productie ter waarde van 1000 Euro voor 200 Euro nodig aan eigen producten en voor 240 Euro aan producten van F

- Sector F heeft voor een productie ter waarde van 1000 Euro voor 300 Euro aan producten van E nodig en voor 400 Euro producten uit de eigen sector.

In een bepaald jaar produceert dit bedrijf zoveel als het maar kan. De totale productie, uitgesplitst over de beide sectoren E en F, blijkt achtereenvolgens te zijn: 236 miljoen Euro voor E en 228 miljoen Euro voor F.

Vraag 1

Voor welke bedragen zou dit bedrijf in dit jaar producten van deze twee sectoren op de markt kunnen brengen?

Op de markt blijkt echter minder vraag te zijn naar producten uit de sector E dan het bedrijf voor de markt heeft overgehouden. Het teveel moet helaas vernietigd worden. In de andere sector F had het bedrijf daarentegen nog wel wat meer kunnen verkopen. Een slechte bedrijfsvoering dus!!

In het volgende jaar probeert het bedrijf daarom zich beter aan te passen bij de marktvraag. Men wilde zaak nu zo organiseren dat in beide sectoren voor een bedrag van 90 miljoen Euro op de markt kan worden gebracht.

Vraag 2

Voor welke bedragen moeten beide sectoren in totaal produceren om dit marktaanbod te kunnen leveren?

SUCCES ERMEE!!

Reageer