statistiek

Moderators: dirkwb, Xilvo

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 64

statistiek

Hallo iedereen,

een eerder filosofische vraag: is statistiek een beschrijvingswijze van de natuur (dus een methode door ons zelf bedacht om de natuur te beschrijven) of is de statistiek (statistisch gedrag) een eigen kenmerk van de natuur (kenmerken die dan door ons moeten ontdekt worden)

mvg

Dirk

Berichten: 175

Re: statistiek

Ik denk het eerste.

Het gaat erom om met beperkte informatie voorspellingen te kunnen doen. Je hebt het over kansen. Als je alle informatie zou hebben dan bestaan deze niet meer en is de uitslag bekent. Het is eerder een hulp middel onze wereld in een engere omschrijving te krijgen dan zonder het hebben van alle informatie.

De kans dat je met een dobbelsteen 1 dobbelt in 1/6. Dat is zo omdat je niet weet hoe je de dobbelsteen laat vallen. Zou je dat weten en de begin positie dan is het te berekenen hoe deze zal vallen.

Berichten: 175

Re: statistiek

En het zegt ook vaak niets over het oorzakelijk verband wat er tussen dingen bestaat. Zo zouden gelovigen die naar de kerk gaan ouder worden dan ongelovigen.

Maar is dit omdat ze enkel geloven. Of omdat ze in de kerk meer weerstand opbouwen door menselijk contact. Zich gelukkiger voelen door sociale contacten. Door het lopen naar de kerk waar je gezond van blijft. Dat zegt het niet. Enkel dat mensen die naar de kerk gaan ouder worden. Niet waarom. En dat is als je de natuur zelf wilt beschrijven anders, dan ben je bezig met het zoeken naar oorzaken.

Re: statistiek

beide

Berichten: 175

Re: statistiek

Kan het iets uitgebreider, want hieraan heeft dit topic niks.

Reageer