[hydrostatica] Een gewicht van vlot valt in water.

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 4

[hydrostatica] Een gewicht van vlot valt in water.

Ik krijg deze opgave maar niet opgelost:

Een vlot van 4m² in een zwemdok van 15m op 6m draagt een man en een gietijzeren stuk van 50kg met een volumemassa van 7.6g/cm³. Nu valt het gietijzeren stuk in het water. Gevraagd is de verandering van het waterniveau in het zwemdok.

Weet iemand hier iets meer over?

Gebruikersavatar
Berichten: 4.161

Re: [hydrostatica] Een gewicht van vlot valt in water.

Als het stuk gietijzer op het vlot staat, dan duwt het vlot met 50 kg naar beneden en gaat het waterpijl dus met het gewicht van 50kg water omhoog (ongeveer 50 liter dus 50 dm3) Op het moment dat het gietijzer in het water valt, dan gaat het vlot weer stijgen en daalt de waterspiegel met die 50dm3. Echter de gietijzeren staaf neemt nog 50000/7.6 cm3 in beslag, en daarmee stijgt het water dus weer een stukje.
De tekst in het hierboven geschreven stukje kan fouten bevatten in: argumentatie, grammatica, spelling, stijl, biologische of scheikundige of natuurkundige of wiskundige feiten kennis. Hiervoor bied StrangeQuark bij voorbaat zijn excuses aan.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.270

Re: [hydrostatica] Een gewicht van vlot valt in water.

Ingewikkelder dan het lijkt hoor. Dat blok ijzer óp het vlot, hoeveel liter water verplaatst dat volgens Archimedes? Zoveel liter wordt dat vlot dus naar beneden geduwd.

Gooi nou het blok in het water. Hoeveel liter water verplaatst het blok nu nog? (met de gegeven dichtheid van het ijzer kun je het volume van het blok uitrekenen)

Tenslotte heb je het totale volume water in het bad als oppervlakte x hoogte. De oppervlakte verandert niet, dus moet alleen de hoogteverandering de volumeverandering compenseren.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Reageer