Springen naar inhoud

[Scheikunde] Hoe scheid ik zout van chips?


  • Log in om te kunnen reageren

#1

scheikunde-nood!

    scheikunde-nood!


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 17 januari 2007 - 15:17

hee allemaal,
ik had een vraagje..Hoe scheid ik zout van chips?
zelf had ik natuurlijk al bedacht om de chips fijn te malen,
water toe te voegen, te filtreren en in te dampen...
Maar hoe weet ik dan zo zeker of al het zout uit de chips is?
weet iemand van julllie dat? of heeft iemand een beter werkplan?
alvast bedankt! :)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Dalton

    Dalton


  • >250 berichten
  • 808 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 januari 2007 - 17:40

Al het zout op chips zit op het oppervlak, dus fijnmalen hoeft niet.
Met fijnmalen verlies je denk ik wel een stuk meer dan het zout alleen.
Water erover en klaar is je natte, slappe chipsje.
eventueel filtreren en drogen en klaar ben je.

Eet smakelijk!
Minder dan niks is onmogelijk.
De enige uitzondering op deze regel is mijn salaris.

#3

scheikunde-nood!

    scheikunde-nood!


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 17 januari 2007 - 21:58

hee,
bedankt voor de reactie..
maar... is zo al het zout uit de chips?
volgens onze scheikundeleraar niet namelijk..
volgende week moeten we ons werkplan inleveren dus..
heb je nog goeie ideeën??
ik hoor het wel!
gr.x

#4

Dalton

    Dalton


  • >250 berichten
  • 808 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 januari 2007 - 22:41

Al het zout wordt wat lastig.
Intracellulair zit ook wat zout dus om echt alles weg te krijgen zul je nog grondiger te werk moeten gaan.
Dus echt grondig fijnmalen, eventueel met mortier of heel lang met de staafmixer.
Dan spoelen met water filtreren en opdrogen.
En meerdere keren spoelen en filtreren.
Hoe vaker hoe meer je weg krijgt.

Misschien is verbranden in plaats van fijnmalen ook nog een optie.
Daarna weer spoelen uiteraard.
Minder dan niks is onmogelijk.
De enige uitzondering op deze regel is mijn salaris.

#5

Mrtn

    Mrtn


  • >1k berichten
  • 4220 berichten
  • VIP

Geplaatst op 17 januari 2007 - 23:00

Ik neem aan dat het om het toegevoegde zout gaat, niet om dat ín de cellen van de aardappel? De vraag is of er nog water in de cellen van de aardappel aanwezig is en of het toegevoegde zout dan nog ín de chips zal trekken. Het lijkt me aannemelijk dat het water van de cel zal verdampen bij 180 C..
Question is: lost NaCl op in het vet waarin ze worden gebakken?
Zo niet kan je alle zout van de oppervlakte spoelen. Anders wordt het lastiger denk ik.
Of course, the theory of relativity only works if you're going west.
-Calvin-

#6

scheikunde-nood!

    scheikunde-nood!


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 20 januari 2007 - 14:45

kan iemand mij dan een goed plan van aanpak sturen?
dat zou ik wel handig vinden.
groetjess, .. :)

#7

Mrtn

    Mrtn


  • >1k berichten
  • 4220 berichten
  • VIP

Geplaatst op 20 januari 2007 - 16:09

We zijn geen huiswerkmachine. Doe het gewoon zelf en als je gerichte vragen hebt, horen we het wel weer.
Of course, the theory of relativity only works if you're going west.
-Calvin-





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures